Левски и ЦСКА се изправят един срещу друг във Вечното дерби на родния футбол.

Двубоят е днес от 14 часа на "Васил Левски" в столицата, като ще може да го наблюдавате в ефира на Diema Sport.

Подобно на последните няколко дербира, двата тима ще излязат в мача в коренно различни позици и коренно различни борби пред себе си. Времената, когато това бе директен сблъсък за титлата, останаха в миналото при наличието на хегемона Лудогорец.

Но именно ЦСКА е отборът, който през този сезон е в здрава битка с разградчани, като наистина изглежда, че има реален шанс да се пребори за първата позиция в крайното класиране.

"Червените" влизат в мача от втората позиция с 47 точки, четири по-малко от лидера Лудогорец. Левски пък е пети, с 31 точки и в битка за място сред първите шест тима след края на редовната част на сезона.

Но в мига след първия съдийски сигнал в 14 часа днес, тези две коренно различни битки, които двата тима водят няма да имат особено значение, защото винаги е така във Вечното дерби.

Снимка: Bulphoto

ЦСКА отново е в ролята на фаворит, но не толкова убедителен, колкото беше в последните три дербита.

Левски доста израсна като отбор в последните месеци. Това го показват и резултатите на тима, а и за всички е виден прогреса на футболистите в синьо. Със сигурност символичният домакин в днешния мач няма да излезе в ролята на обречен, каквито бяха двете дербита най-вече през миналия сезон.

Но индивидуалната класа, а и самочувствието с оглед класирането са на страната на ЦСКА. "Червените" също така имат и самочувствието от драстичното си надмощие в този мач за последните десет години.

ЦСКА е в серия от три поредни победи, както и от осем поредни дербита без загуба. Наистина ужасяваща серия, в която Левски е изпаднал в мач №1 на България.

За последно "сините" се израдваха на победа в дербито в началото на 2019-а, взеха и победа в предишното дерби в края на 2018-а. По ирония на съдбата, въпросните две победи с по 1:0 дойдоха след автоголове на "червени" играчи.

Но все пак добре познатото клише гласи, че в подобни мачове статистиката няма никакво значение.

Снимка: Bulphoto

Днес футболистите ги очаква доста студено време, придружено с валежи над столицата, но и очавакнията са за сериозна посещаемост въпреки атмосферните условия.

Атмосфера по трибуните, която подхожда на този мач.

Мач, който може да има ключова роля за сезона и на двата тима. Ясно е, че поражение или реми за ЦСКА може до голяма степен да означава край на амбициите за титлата.

Левски не е притиснат от напрежението за точки и задължителен успех, но пък поредна загуба в дербито безспорно ще повлияе на отбора извън терена.

Няма как това да не доведе до отлив на фенове и забавяне на всички кампанни, които те организират за спасението на клуба. Именно обратният и много положителен ефект пък ще има евентуалната победа днес.

Историята на тези сблъсъци ясно ни е показала, че победителят от Вечното дерби е просто преобразен в седмиците след тези мачове. А това преобразяване е изцяло в положителна насока.

Снимка: Bulphoto

И докато преди години големите титани на дербито бяха на терена, обикновено с капитанските ленти в синьо и червено, днес тези титани ще са край тъчлинията.

Безспорно нито един от изпълнителите няма как да измести от сърцата на феновете двамата треньори. Станимир Стоилов и Стойчо Младенов, които сами си извоюваха легендарния статут сред "синя" и "червена" България.

Двамата са фигурите, около които се генерира цялата енергия на тези клубове в момента. Сякаш те са хората, които поемат негативното и излъчват позитивното около Левски и ЦСКА в последните месеци.

Появиха се като спасители, успокоиха ситуацията в един критичен и за двата тима момент, а след това постигнаха огромен прогрес в рамките на сезона, което само показва колко е важна треньорската работа, когато имаш двама наистина можещи човека на тези позиции.

Стойчо Младенов пристигна на "Българска армия" в един критичен миг, когато феновете бяха готови да линчуват собствениците, дори се стигна до грозни сцени след европейския мач срещу Лиепая, в който поваленият от редица контузии тим изглеждаше покъртително.

Снимка: Bulphoto

И Младенов тотално преобърна сезона. Той първо успокои обстановката, след това свърши нужното, за да вкара отбора в правилните релси, за да може да го вкара в групите на Европа, а днес да е полуфиналист за Купата и на само четири точки от лидера Лудогорец.

Станимир Стоилов пък пое Левски от зоната на изпадащите, а още в първите седмици веднаха се забеляза неговият почерк. В един смутни и много неясни за "синя" България времена, той внесе нужното спокойствие, а клубът като цяло тръгна напред.

Може би в средата на септември за всеки е било немислимо да говорим за Левски като кандидат за третото място, но ето, че днес "сините" са именно в тази битка.

И всичко това благодарение на треньора.

Снимка: Bulphoto

Двамата колоси на треньорската професия у нас имат десетки битки по българските и чуждите терени. Неведнъж са засвидетелствали доброто си приятелство, но поне за 90 минути то ще остане на заден план.

За 90 минути България ще бъде разделена на "сини" и "червени", а погледите на всеки футболен фен ще са към стадион "Васил Левски", където ще се играе Вечното дерби.