Все още има шанс да се изиграе пълният брой мачове, които остават в българското футболно първенства. Въпреки паузата от близо 2 месеца заради пандемията и извънредното положение у нас, един от вариантите за рестарт включва и пълна програма от двубои.

Това може да се случи, ако на срещата си на 7 май БФС и клубовете се обединят около такъв сценарий, а след това получат "зелена светлина" за него от Националния щаб и правителството.

В елитната шестица на Първа лига остават 12 кръга - 2 от редовния сезон и 10 от плейофите. Има 12 кръга и във Втора лига, а трябва да се определи и носител на Купата на България, където предстоят 2 полуфинала в по два двубоя и финал.

Ако стратегията с максимално бързо завръщане към тренировки на 15 май и старт на футбола от 5-6 юни се осъществи, тогава има шанс да се изиграе пълният комплект двубои.

Проблем обаче идва от самите отбори. Според информация на Dir.bg, повечето клубове са заявили в допитванията и разговорите с БФС, че предпочитат съкратен вариант на довършване на първенството.

Изключения има, като от елитните клубове сигурно такова е Славия - "белите" искат да се изиграят всички мачове. Те са и един от клубовете, които няма да усетят толкова тежко кадрови проблеми след изолацията - на практика няма да има важен чужденец в състава им, който да е разтрогнал, да е освободен или да не иска да се върне и да играе.

Реалистичен изглежда вариант с наполовина съкратени плейофи - пет мача за всеки отбор, който по веднъж се среща с останалите от шестицата. Плюс двата кръга от редовния сезон, както и петте оставащи мача за Купата.

Има и сценарий с отсичане на сезона след края на редовните мачове - два кръга, изиграване на плейофите за Европа, изпадане, влизане, както и провеждане на полуфиналите и финала за Купата на страната.

Решението ще бъде предложено към държавните ръководители на 7 май, след което се чака тяхната реакция. Тогава към тях ще поеме и изработеният от БФС план за подновяване поетапно на тренировъчния процес и мачовете.