Единсон Кавани от Манчестър Юнайтед няма да играе в следващите три мача, след като бе наказан от Футболната асоциация за расистка обида.

Санкцията предизвика бурна реакция в социалните мрежи, откъдето тръгна и поводът за нея.

"Обидата" бе отправена от уругвайския нападател към негов приятел в Инстаграм, като съдържаше "негрито" - съвсем дружеско и галено обръщение в родината на Кавани.

За същата дума, употребена обаче на терена към Патрис Евра, преди 8 години в Англия извадиха за 10 мача Луис Суарес (тогава от Ливърпул). Двамата - Суарес и Кавани, са от едно и също градче в Уругвай - Салто, като жаргонът и културата на поведение са сходни. И в тях "негрито" не е обида, а приятелско обръщение към по-тъмнокожите деца в махалата.

Още повече, че в случая Единсон е използвал думата в лична публикация, и то към човек, който изобщо не е реагирал и не показва да е обиден от нея.

Въпреки това Кавани бе наказан с почти два месеца забавяне и ще пропусне мачовете на Юнайтед с Астън Вила (в първенството на 1 януари), Манчестър Сити (за Купата на лигата на 6 януари) и Уотфорд (Купа на ФА, 9 януари).

Той ще бъде принуден да посети и курсове за образоване по темата с расовата дискриминация в британското общество...