Всички отбори вече са взели лиценз елитната ни Първа лига, се разбра след днешното заседание на Изпълкома на БФС.

Но с 4 от тях има различни казуси, като най-сериозни са те при "Левски" и Черно море. И двата клуба са вписани в лицензионния списък "под условие".

Те ще са под мониторинг всеки месец по финансови причини и, ако се установи, че нарушават изискванията, ще бъдат санкционирани или ще им бъде отнет професионалния лиценз. Под подобен мониторинг бе и ЦСКА два сезона, преди през 2015-а да загуби професионалния си статут.

Освен тях Локомотив (Сф) също е лицензиран "под условие", след като там има инфраструктурни проблеми и засега стадионът на отбора не отговаря на някои условия за стартиране на шампионата.

Друг проблем е с Локомотив (Пд), който ще трябва да изчисти задължения до старта на новия сезон, ако иска да бъде напълно изряден. По непотвърдени информации парите не са никак малко - около 800 000 лева.

Но известна част от тях се чака от последния транш за телевизионните права за миналия сезон, друга - от първия за новия. Както и от преводите на УЕФА за участие в турнирите за миналата кампания. Очаква се пловдивският клуб все пак да се справи в срок с гарантиране или покриване на задълженията.

Първенството ще бъде с 14 отбора, а от сезон 2022/2023 вече ще е съставено от 16 тима. И в двата случая обаче баражната система остава.

Решението е обяснено с факта, че изпаднал отбор няма моралното право да остане в дивизията, така се губи състезателния характер на първенството. Това е аргументацията да останат 14 тима за следващия сезон, при условие, че през март Изпълкома се съгласи, че е добре да са 16...

Изобщо - в българския футбол е малко като в казармата - всяка заповед е предпоследна.

От състезателния сезон 2022/2023 г. ще се въведе форматът с 16 тима, тогава отново ще има баражи, а Втора Лига ще бъде съставена от 20 отбора и ще бъдат включени и дублиращи тимове.