"Само сърцето и желание не стигат, приказката ни приключи", написа водещото италианско спортно издание "Gazzetta dello Sport" тази сутрин.

Причината е, че след едни вълнуващи три години и 37 мача без загуба, националният футболен тим на страната най-сетне бе победен. Стори го един от исторически големите съперници за страната - Испания, с 2:1 насред Милано, в мач от полуфиналите за Лигата на нациите.

Едва ли обаче на Ботуша ще правят трагедии от случилото се, защото Роберто Манчини и момчетата му направиха нещо историческо в последните малко над три години.

Един състав без огромни суперзвезди, разбит психически заради провала в квалификациите за Мондиал 2018-а, буквално се прероди, за да тероризира цяла Европа в продължение на 37 мача.

В този период главният герой на тази приказка - Робето Манчини, повика над 70 различни играчи в Скуадрата, не се притесняваше да рискува и да дава шансове на футболисти от по-скромни отбори, но това не се отразяваше на резултатите.

Преди вчерашното поражение от Испания, италианците за последно бяха губили мач преди над три години. Това се случи на 10 септември 2018-а, когато в двубой от предварителната фаза на същия този турнир Лига на нациите, Скуадрата загуби с 0:1 като гост на Португалия.

Снимка: Getty images

Този мач се оказа решителен в тяхната група, като тогава Португалия продължи към финалната четворка, за да спечели и турнира впоследствие.

Любопитното е, че три години не са чак такъв голям период за един национален тим предвид доста по-малкото мачове, които играе, но от онзи мач срещу Португалия, само двама от полевите играчи бяха на терена и снощи срещу Испания.

Това показва как Манчини ротира състава си и какъв огромен брой играчи използва. Нещо, което нито един негов колега в Европа не прави.

Серията на Италия се състои от 30 победи и 7 ремита, като трябва да уточним, че три от мачовете в графа "победи", всъщност завършиха наравно в редовното време, но бяха част от Евро 2020, а Италия в крайна сметка бе краен победител в тях.

Разбира се, че в целия този период от 37 мача акцентът е Евро 2020 и триумфът на Скуадрата.

Безапелационно 3:0 срещу Турция и Швейцария в групата, както и 1:0 срещу Уелс. Тимът на Австрия бе победен с 2:1 след продължения в осминафиналите, а след това жертва на Скуадрата падна и Белгия след ново 2:1.

Така дойдоха двата най-драматични мача, когато и съдбата бе с италианците, които последователно победиха Испания и Англия с дузпи, за да вдигнат високо трофея.

Снимка: Getty images

Българският национален отбор по футбол също е част от рекорда със своите два мача, които изигра срещу Италия през тази година.

През март Скуадрата ни победи в София с 2:0, а преди месец изкопчихме много престижно 1:1 във Флоренция. Така ние сме само един от седемте тима, срещу които Италия не записа победа в този период.

Останалите са Нидерландия, Португалия, Украйна, Полша, Босна и Швейцария.

Снимка: Getty images

За тези 37 мача Италия срещна само един тим извън Европа - този на САЩ, който бе победен с 1:0 в контрола.

Вчера видяхме краят на тази уникална серия, която обаче изглежда, че дълго ще се задържи като №1 в международния футбол.

Разбира се, не е далеч времето, когато някой от колосите на футбола ще натрупа доста двубои без поражение и ще започне да поглежда към тази заветна кота 37. За нея обаче се иска нещо специално, а и разбира се, печелене на голям форум, защото иначе няма как да натрупаш такъв брой двубои.

Преди Италия рекордът държеше Бразилия с 36 мача в периода 1993-1996. Испания с 35 мача (2007-2009), Аржентина 31 мача (1991-1993) и отново Италия с 30 мача между 1935-а и 1939-а.

Снимка: Getty images