Втори случай на заразен с коронавирус играч оповестиха от лагера на Испания само два дни преди старта на Евро 2020. Диего Йоренте е напуснал хотела в Лас Росас, край Мадрид, за да бъде отделен от останалите национали на Ла Фурия.

Преди два дни позитивен тест даде Серхио Бускетс, капитанът на испанците.

Така подготовката на този тим за първенството се превръща в пълен хаос, след като във вторник вечер той не успя да изиграе контролата срещу Литва. На терена излезе съставът до 21 години на страната, макар и воден от селекционера Луис Енрике.

Испанците чакат с притеснение резултатите от новите PCR тестове, които бяха направени късно снощи на всички 51 души в базата на отбора. Те са напълно отделени от околния свят, но явно по някакъв начин заразата все пак е стигнала в лагера.

Бускетс и Йоренте не могат да се включат в отбора поне до 16-и и 18-и юни, съответно, след като ги чака десетдневна карантина. Така на старта в групата от Европейското срещу Швеция на 14 юни двамата със сигурност няма да играят. Могат да бъдат в групата за мача с Полша на 19-и, но без за са тренирали и това е съмнително.

Днес следобед се чакат още резултати, като президентът на федерацията Луис Рубиалес не скри, че няма да се изненада от още позитивни резултати.

Късно снощи селекционерът Луис Енрике реагира и извика шест "резерви", които от днес ще се готвят в паралелен балон, недалеч от хотела на тима. Това са вратарят Кепа, Раул Албиол, Родриго Морено, Пабло Форналс, Карлос Солер и Браис Мендес. Засега те няма да бъдат картотекирани, но целта е да са готови, ако се наложи такова нещо.

Подмяна на футболист за Евро 2020 може да стане до полунощ на 10-ти срещу 11-ти юни и Енрике е пред тежко решение. Ако тестовете са негативни, той ще рискува и ще остави време на Йоренте и Бускетс да се върнат в групата за втория и третия мач.

Ако заразата стигне до 13 играчи от състава (от 26-има) с позитивни тестове след крайния срок утре вечер, и подмяна на състезатели вече не е възможна, тогава испанците имат проблем. Те ще загубят служебно първия мач с Швеция.

Такива са правилата за турнира на УЕФА.