Наградният фонд на Европейското първенство по футбол, което това лято ще се проведе на територията на целия континент, ще бъде рекорден в историята- 371 милиона евро.

Парите са със 70 милиона повече в сравнение с наградния фонд за Евро 2016 или скок с 23 процента. Всеки отбор, който се е класирал или ще се класира през баражите за финалите, ще получи в касата 9,2 милиона евро.

Това се отнася и за България, ако премине двата етапа на баражите.

В групите пък всеки тим може да вземе максимум до 4,5 милиона евро.

Това е така заради премиите, които УЕФА дава: 1,5 милиона за победа, 750 хиляди евро за равенство. При това положение, ако бъдещият европейски шампион спечели всичките си мачове на първенството, максималната възможна сума е 34 милиона евро.

Отделно от това отборите, които продължат във фазата на елиминациите, ще получат допълнителни бонуси. Така например за всеки отбор, който се класира за за осминафиналите, получава още 2 милиона евро. За достигане на четвъртфинала- 3,250 милиона евро, а за участие на полуфинал- 5 милиона от европейската валута.

Новият европейски шампион ще получи още 10 милиона евро, а загубилият финалист- 7 милиона. Допълнителните бонуси се изплащат за класиране на съответния етап от турнира, а не за победа, уточняват от УЕФА.

За разлика от Шампионската лига, където финансовите приходи може и да нямат съответствие в спортните резултати, на Европейското първенство е точно обратното. Колкото повече един отбор върви напред, толкова повече се увеличават постъпленията в касата на съответната федерация.

Като пример може да се посочи Евро 2016, където шампионите от Португалия взеха 25,5 милиона, а загубилите Франция получиха 23,5 милиона. Загубилите полуфиналисти Германия и Уелс прибраха съответно 18,5 милиона и 18 милиона.

Но вероятно най-големият победител, а също така и най-щастлив отбор от Евро 2016 вероятно е самата УЕФА, която е обявила приходи от 830 милиона евро от всички източници.