Манчестър Юнайтед изригна гневно и заклейми фенове, които обиждат неспирно онлайн двама от играчите на отбора на расистка основа.

Аксел Туанзебе и Антони Марсиал са подложени на грозните атаки в Туитър, след като бяха набедени за виновници за поражението с 1:2 от Шефийлд Юнайтед в сряда. Домакинската загуба дойде много изненадващо от последния в класирането и попречи на "червените дяволи" да се изкачат на върха в него.

Часове след мача обаче обидите към тъмнокожите Туанзебе и Марсиал станаха съвсем лични и в тях влядоха откровено расистки елементи.

"Отвратени сме, клубът заклеймява такова поведение и насърчава хората в социалните мрежи да направят същото. Няма място за расизъм във футбола, а и никъде в живота ни.

Да идентифицираме тези анонимни и безмозъчни идиоти остава големият проблем на борбата с расизма в социалните мрежи. Призоваваме собствениците на тези мрежи да засилят контрола в тях и да не допускат такива обиди", се казва в обръщението на клуба днес.

Само ден преди мача, във вторник, представител на Юнайтед и всеки от останалите 91 професионални клуба в Англия, участва на онлайн среща с хора от правителството по темата.

Те разбраха, че по последни данни обидите онлайн на расова, етническа или хомофобска основа, свързани с футбола, играчи, треньори или отбори, са се увеличи с 42 процента по време на пандемията.

Като цяло засилването на елемента на "омраза, ненавист и обиди" се смята, че е поне двойно за последните 12 месеца.