Юношеският национален отбор на България направи решителна крачка към класиране на Европейското първенство в тази възраст.

Макар момчетата ни наивно да допуснаха изравняване, завършвайки 2:2 с Ейре, те успяха да заемат второто място в своята квалификационна група, което бе и целта преди днешния мач.

Тази позиция до голяма степен ни осигурява място на Европейското, но все пак ще трябва да се изчака приключването на всички групи, защото най-слабият втори тим няма да се класира.

Първи в нашата група убедително завърши домакинът Португалия с три победи, ние сме втори с 4, Финландия има 3, а Ейре е на дъното с една точка, спечелена днес срещу България.

Изхвърлянето на Русия от футбола промени формата така, че една от квалификационните групи остана с три тима, заради което при общото класирането на вторите отбор, не се вземат предвид резултатите срещу последния, в нашия случай това е Ейре.

Това означава, че ремито, което направихме макар да водехме с 2:0 на почивката, няма да е причината отборът да не се класира на Европейско.

На този етап са приключичли четири от осемте квалификационни групи, а България за момента е най-слабият втори тим.

Така отборът ни ще трябва да чака. Дали по-късно тази вече, дали утре или след месец, съдбата на юношите ни ще стане ясна.

Днес младият талант на Славия Роберто Райчев, син на небезизвестният играч на "белите" от близкото минало - Илия Илиев, се отчете с два гола. Той се разписа на два пъти през първата част и изглеждаше, че момчетата ни ще запишат нов престижен успех.

През втората част обаче отборът на Ейре нямаше друг избор, освен да търси обрат, а агресията и неспирните атаки на ирландците дадоха резултат.

Роко Вата и Сам Къртис донесоха ремито, а в края отборът ни дори трябваше да потрепери да не изпусне и тази точки.

В другия мач от групата Португалия разби Финландия с унизителното 9:1.

Българските юноши достигнаха до тази фаза на квалификациите с престижни победи над Сърбия и Хърватия през ноември, а сега четирите спечелени точки срещу Финландия и Ейре могат да се окажат достатъчни за голямата цел.