Юрген Клоп даде голямо интервю за английския в. "Гардиън", но не говори много за футбол в него. Мениджърът на "Ливърпул" разказа за мечтите си като ученик, както и за политическите си възгледи.

"Когато бях съвсем млад, аз исках да бъда лекар. В трите години, преди да завърша училище, живях с тази идея. Но за да учиш медицина, оценките от дипломата ти трябваше да са фантастични...

Като мениджър на "Борусия" (Дортмунд). Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Сигурно е добре за всички, които можеше да попаднат под скалпела ми, че не стана.

Имам синдром, опитвам да помагам на хората около мен постоянно. Интересувам се и ми пука за тях. Чувствам отговорност да го правя.

Аз и семейството ми обичаме бързо да се адаптираме. Искаме да живеем като хората, които са тук за постоянно. Ето, това с чая например... Пием чай, като англичаните. Не съм от хората, които отиват на ново място и поучават: Ние в Германия правим това или онова...

Ние не сме толкова далечни народи, но сме различни. И двамата ми синове работят в Германия, но са вманиачени във футбола и често са тук, в Ливърпул. Те ми разказват какъв е нощният живот в града, а аз изучавам дневния!

Клоп край тъчлинията - вулкан от емоции. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Аз живея във Формби, което е извън Ливърпул. Пътувам из градове за мачовете, но не зная много за страната Англия като цяло. Не съм видял много. Много хора обаче идват тук, защото английският език е езикът на света.

Не бих казал, че Германия е по-отворена страна. Ако питате грешните хора там, те биха ви казали: Ние искаме ограда, за да не допускаме чужденците в страната ни. Висока стена, като Берлинската.

А какво е мнението му за Брекзит?

Европа е странно място в последните години.

Интересна ми е темата с Брекзит. Не съм най-информираният човек по нея, но ми е интересна. Когато мистър Камерън даде идеята за референдума, си мислех: Хей, това не е нещо, което хората решават за един миг.

Всички ние се влияем много от начина, по който ни е представен един спорен въпрос, как са ни сервирани аргументите "за" и "против". Изборът е да останеш в Европа, която не е съвършена, или да идеш в нещо ново, за което не се знае как ще работи.

Клоп се снима с фенове на "Уигън" преди мач срещу неговия "Ливърпул". Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Това е ключов избор. И когато резултатите са 51:49, което те кара да се замислиш, че почти половината хора не са доволни от решение, което ще промени бъдещето на страната им. А от останалите 51 процента, убеден съм мнозина бързо са си казали: Какво направихме!?

Европейският съюз не е перфектен, но е най-добрата идея, която сме измислили досега."

И все пак, малко за футбол. Има ли значение кой играч откъде идва за мениджъра Клоп?

"Не взимам играчите в "Ливърпул" според тяхната националност.

Имаме доста британски футболисти и те са тук, защото са добри играчи. Освен това те кореспондират с историята на клуба, държат висок духа тук.

Но един Роберто Фирмино, който е бразилец, всъщност е ливърпулец по сърце. Ние с "Тотнъм" сме почти целия английски национален отбор, което ми харесва.

В този клуб имаме някои сериозни трудности. Цялото ливърпулско семейство не е щастливо от факта, че големите трофеи не идват често напоследък. Титла, европейски купи... И се намират оправдания.

С Деян Ловрен, жестоко критикуван от медии и феновете на отбора за грешките си. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

"Не харчим достатъчно" или пък "Играчите правят твърде много грешки". Не съм сигурен, например, кой е последният вратар, харесван и одобряван безрезервно на вратата на "Ливърпул".

Вземете за пример Деян Ловрен (хърватският бранител на отбора - б.а.), той е много критикуван. Не съм сигурен как е било в началото, но когато аз дойдох и го заварих тук, му казах:

"Деян, ако някой ми каже да си построя въображаем идеален централен бранител, аз бих го направил висок, играещ с двата крака, бърз, играе с глава като луд, може да скочи срещу тухлена стена за отбора... Това си ти - Деян Ловрен."

Това са хора, естествено, че правят грешки. Кой не ги прави?

Клоп в студиото на германска телевизия за мач на националния отбор. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

И пак за политиката - наистина ли, ако се кандидатира за канцлер, ще бъде избран?

"Не говорите сериозно, нали?

Тази работа не е за мен. Меркел има две седмици почивка на година. Това е по-малко дори от моята!

Не, благодаря! Предпочитам да си остана мениджър на "Ливърпул"!".