След като понесе санкция от отнемане на 15 точки от актива си в Серия "А", сега Ювентус е застрашен и от изхвърляне от европейските клубни турнири. Информацията идва от реномираното италианско издание La Gazzetta dello Sport.

"Бианконерите", които напуснаха Шампионската лига в груповата фаза, но продължават участието си в Лига Европа, вече бяха глобени с 3.5 милиона евро през 2021 година заради погазване на финансовия феърплей. Съществува обаче шанс санкцията да набъбнде до цели 23 милиона от европейската валута, ако се докаже, че Юве има и други финансови нарушения.

Друго напълно реално последствие би било и изхвърляне от европейските клубни турнири, но ако това въобще би могло да бъде някаква утеха за феновете, не става дума за настоящия сезон. А за следващото класиране на торинския гранд за Европа. Нещо, което към момента изглежда малко вероятно, защото след отнемането на 15 точки, Юве вече е десети в Серия "А" - на цели 12 точки зад шестия в класирането Рома, който засега е на последното място, даващо право на европейско участие.

Mеждувременно стана ясно, че доста привърженици на клуба са се отказали от телевизионните си абонаменти, посредством които гледа мачовете на любимия си тим. Това действие е един вид протест срещу отнетите точки на "Старата госпожа".

Близо 50% от годишния оборот на телевизиите, държащи правата за италианския футбол, идват именно от тези абонаменти. На Ботуша изчислиха, че ако загубят 500 000 абонати, това би коствало на ТВ компаниите около 140 милиона евро. А това би довело и до загуба на пари от останалите тимове от Серия "А", които също печелят от телевизионни права.