бщата кандидатура на Аржентина, Уругвай и Парагвай и Чили е фаворит да спечели правото да приеме световното първенство по футбол през 2030 година. Това заяви президентът на Южноамериканската Oфутболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) Алехандро Домингес.

Първоначалното Аржентина и Уругвай сами издигнаха кандидатурата си, но след това към нея се присъединиха още Чили и Парагвай.

"Мисля, че към днешна дата ние сме фаворит. Ако ние в КОНМЕБОЛ свършим работата си и отделните страни направят същото, не виждам как няма да спечелим", каза Домингес пред репортери.

Мултинационалната кандидатура на южноамериканските страни съвпада със 100-годишнината от първото световно първенство по футбол, което се провежда в Уругвай през 1930 година.

Аржентина, Уругвай, Чили и Парагвай се очаква да се конкурират с общата кандидатура на Испания, Португалия и Мароко, както и с Англия за домакинство на шампионата. Възможно е България, Сърбия, Гърция и Румъния също да поискат първенството след 11 години.

Световният шампионат по футбол през 2022 година ще се състои в Катар, а четири години след това той ще се проведе в Канада, САЩ и Мексико.