Усилията на Маркъс Рашфорд извън футболни терен не остават неоценени. Младата звезда на Манчестър Юнайтед бе в основата на кампания, благодарение на която над милион деца получиха безплатна храна от правителството по време на пандемията.

Сега 22-годишният футболист получи изключително висока чест. Той вече официално е част от Ордена на Британската империя. Социално ангажираният спортист получи петата степен на учредения през 1917 година от крал Джордж V орден - "член".

Рашфорд фигурира в списъка на Ордена по случай рождения ден на Кралица Елизабет II, който бе през месец април.

"Това е невероятна чест за мен. Много специален момент. Никога не съм си мислел, че ще стигна до нещо такова, още по-малко на 22-годишна възраст. Майка ми е истински заслужилият получател на тази чест. Борбата ни още е далеч от завършена", коментира футболистът и използва възможността да подтикне министър-председател Борис Джонсън да подпомогне нуждаещите се деца и през октомври, удължавайки стартираната от Рашфорд кампания.

 Девизът на Ордена е за "Бог и Империята", а освен Рашфорд редица други спортисти също попаднаха във въпросния списък. Бившият лекоатлет Брендан Фостър получи рицарско звание за принос към британски и международния спорт.

Уорън Гатланд (бивш треньор по ръгби на Уелс) и Гарет Томас (бивш играч по ръгби на Уелс) получиха командирски звания, докато Алан МакРий (бивш президент на шотландски футбол) се сдоби с офицерско звание.