Реализирането на новия стадион на ЦСКА е една крачка по-близо, след като футболният клуб изчисти задълженията си към Министерството на спорта и двете страни официално сключиха договор за изграждането на съоръжението. Новината идва навръх днешния 74-и рожден ден на клуба.

Досега голямата пречка бяха 3.1 милиона лева, които от ЦСКА дължаха като наеми на държавата, която е собственик на базата. Преди 2 дни "армейците" са платили сумата и така вече може да се подходи към вадене на необходимите разрешителни за новия стадион.

По силата на подписания преди минути пред медиите договор, всички административни разрешителни трябва да се извадят до края на календарната година, за да може в началото на 2023-а ЦСКА да направи първа копка и да започнат същинските строителни дейности.

Добрата новина за ЦСКА е, че ваденето на документите ще бъде задължение и на ММС, като се очаква това да стане в максимално кратки срокове и в партньорство със Столична община.

"Искам да благодаря на Министерството на младежта и спорта, на министър Василев и неговия екип, заедно със "Сердика спортни имоти", за това, че днес сключваме това споразумение. Това е следващата стъпка да изградим нашия нов дом, който ще бъде за нашите деца. Искаме да постигнем нещо хубаво в спорта. Относно проектите - в рамките на кратки срокове ще ви информираме за тях.

Смятам, че с помощта на ММС и това, че ще вървим ръка за ръка след подписването на този договор по изваждането на нужните разрешителни, в максимално кратки срокове целта може да бъде изпълнена. До края на годината се надяваме това да се случи, за да може през 2023 година да има първа копка", коментира след срещата сина на собственика на ЦСКА Гриша Ганчев - Данаил.

Министър Василев пък хвърли повече яснота около правната част на споразумението и начина, по който ще се реализира стадионът.

"След като всички разрешително бъдат извадени до края на годината, подписваме споразумението, което на практика временно ще извади ЦСКА от стадион "Българска армия", докато текат ремонтните дейности там. Във всеки един етап министерството има пълен контрол върху това, че строителството трябва да е обезпечено. Тоест, няма как стадионът да бъде бутнат и да се окаже, че няма средства за изграждане на нов - така, както стана в Пловдив.

От друга страна, колегите от ЦСКА имат значителни гаранции, че за срока на ползването на новия стадион ще реализират значителни приходи. След като този срок мине, ММС ще си върне собствеността на стадиона. Ако този стадион се реализира, той ще е най-печелившият в цяла България", обясни Василев.

Снимка: Bulphoto

Той също така уточни, че в договора на влиза тренировъчната база в Панчарево. Там също има документално раздвижване и плановете на ЦСКА са да я направят модерен тренировъчен камп, като детайли ще бъдат съобщени скоро.

Докато течеше срещата, от ЦСКА потвърдиха на официалния си сайт, че са направили плащането към държавата. Ето цялото съобщение на червените:

"Армейци,

Ползотворното ни и конструктивно сътрудничество с Министерството на младежта и спорта, както и желанието на двете страни да бъдат част от прозрачен, законен и коректен процес за построяването на новия стадион на ЦСКА, доведе до нова решителна стъпка по сбъдването на нашата всеобща мечта.

Уведомяваме Ви, че ръководството на клуба вече е изчистило финансовите ни задълженията към държавното дружество "Сердика спортни имоти". След направеното от наша страна значително и финално плащане от 3 138 670.53 лева балансите показват, че ЦСКА вече е погасил изцяло дължимата към държавата обща сума в размер на 6 милиона и половина лв.

Въпреки непредвидените обстоятелствата и трудната икономическата конюнктура в българския и международния бизнес, Ви информираме, че клубът и ММС сключиха така дългоочаквания договор за партньорство и вече можем да предприемем реални действия за строежа на новия ни дом - стадион "Българска армия".

Предстои сериозна работа по издаване на съответните разрешителни и съгласувания, но вярваме, че нещата ще се развиват вече в по-бързи и оперативни темпове и до края на календарната година ще бъдат завършени необходимите документални процедури".

Снимка: Bulphoto