Пол Погба вкара едно от попаденията при победата с 2:1 на Манчестър Юнайтед над Евертън във Висшата лига.

Френският национал реализира добавка при дузпа, изпълнявайки я по-своя си начин - с множество ситни крачки преди удара.

Световният шампион направи 26 крачки от мястото на засилка до изстрела на топката, което е абсолютен рекорд за него. Всичко това отне около девет секунди - постижение, което стана по-бавно от рекорда на Юсейн Болт на спринта на 100 метра.

В предишните си изпълнения от бялата точка Погба направи 17, 8, 18 и 23 крачки (или по скоро крачици). Вратарят на "карамелите" Джордан Пикфорд спаси дузпата, но при добавката Погба бе точен.

"Имах късмет, но важното е че отбелязах. Голът е важен за мен и за отбора", лаконично заяви той след мача.

Изпълнението на Погба върна спомените за онази дузпа на италианския национал Симоне Заза в четвъртфиналите на Евро 2016 срещу Германия.

Тогава месеци наред нападателят бе тема на подигравки, след като идиотски крачеше към топката преди да я прати високо над вратата.

Но кое наложи този тип изпълнения?

В миналото играчите имаха навик да спират по време на засилката си, за да видят накъде ще скочи вратаря. Това действие категорично бе забранено от правилника и някои от по-ексцентричните изпълнители вече търсят начини да го заменят пълноценно.

Такъв е подходът на ситните крачки, с които изпълнителят има максимално много време, за да разгадае реакцията на вратаря и да бие в другия ъгъл или в средата.

И понеже Погба (в случая) се движи през цялото време, няма причина да получава забележка от рефера, въпреки че изпълнението изглежда безумно и в контраст с каквито и да е футболни разбирания.

Дали дузпи трябва да се изпълняват по подобен начин всеки може сам да прецени за себе си.