Нов сериозен сблъсък извън терена се задава в българския футбол, след като битката на "Левски" и ЦСКА за по-големи пари от телевизионни права изглежда ще се поднови.

Преди година двата гранда опитаха единение по темата, като обаче постепенно "червените" останаха сами в бунта и той утихна без резултат. Не и преди премиерът Бойко Борисов да събере в кабинета си шефовете на трите водещи клуба - Георги Домусчиев ("Лудогорец"), Васил Божков ("Левски") и Гриша Ганчев (ЦСКА), за да потуши зараждащия се конфликт.

Той се разгоря, след като в седмиците преди старта на настоящото първенство от "червения" клуб внесоха жалба за конфликт на интереси при разпределение на телевизионните права на българския футбол.

Аргументацията бе, че името на Кирил Домусчиев фигурира и като собственик на клуб ("Лудогорец"), и като съсобственик на фирмата, притежаваща правата - "Футбол Про Медия", и като такъв на медията, излъчваща мачовете - Нова. В добавка, той е и член на Изпълкома на БФС, а централата е страна по договора.

Тогава ЦСКА заплаши да не подпише договора за тв правата, което се прави от всички клубове преди старта на сезон. "Левски" обаче сложи параф и отказа битката, въпреки че бе декларирал неофициално, че неговата позиция е подобна на тази на другия столичен гранд.

Двата клуба са в пъти по-популярни за телевизионната аудитория от всички останали отбори и сумата от 6.2 милиона лева за два сезона (настоящия и следващия) им се струва абсолютно недостатъчна. Още повече, че всички тимове от Първа лига делят тези пари почти поравно.

Така ЦСКА и "Левски" взимат по около 600 000 лева годишно от това перо, при условие, че то е едно от най-важните и доходоносните за големите клубове във футбола извън България.

Преди година, когато бунтът не успя, ЦСКА обмисляше да сезира и европейските институции по казуса, тъй като в Европейската конвенция има специална точка, позволяваща да се атакуват договорите за "колективно разпределение" на правата за излъчване. Тогава обаче клубът остана без подкрепа от другия гранд.

С влизането на Наско Сираков като нов силен човек на "Герена", очаква се това да е един от ходовете на "Левски" в следващите седмици и месеци, преди да започне новия сезон.

Двата клуба могат да търсят нов начин на разпределение на правата или да опитат да излязат от колективния договор. Той изтича през 2021 г., но е почти сигурно, че "сини" и "червени" ще искат разрешаване на въпроса още това лято.