Световната футболна централа - ФИФА, се готви да направи доста сериозна промяна в правилото за засада.

Това се случва по предложение на легендарния треньор на Арсенал - Арсен Венгер, който от няколко години е шеф на комитета за развитие на футбола към ФИФА.

С въвеждането на ВАР във футбола, правилото за засада стана обект на широко дискусии, заради отмяна на голове за милиметри в засада.

По някога ставаше въпрос за петата, задната част на рамото, тила или дори задните части на играча, които се намираха в минимална засада. Все ситуации, в които реално атакуващият футболист не печелеше предимство.

Буквата на закона продължава да гласи, че засада се отсъжда при нередовна позииция на всяка една част от тялото, с която може да бъде отбелязан гол. За хората, играли футбол дори и на аматьорско ниво обаче е ясно, че доста от тези ситуации на практика не носят нечестно предимство.

Това, което Арсен Венгер и екипът му предлагат е, засади да се отсъждат, ако тялото на атакуващия играч изцяло се намира в нередовна позиция.

Доста радикално предложение, което веднага си навлече своите противници.

Подобна промяна би означавала, че нападателите могат отлично да се възползват от правилото, като бъдат с крачка зад бранителите, дори и с половин тяло в нередовна позиция, при коят всъщност няма да бъде отсъждана засада.

ФИФА обаче иска да изпробва правилото, а това ще се случи в Нидерландия, Италия и Швеция, като на този етап не е ясно в кои надпревари и за какъв период точно.

Противниците на тази промяна казват, че вече всеки отбор, практикуващ стил с висока линия на отбраната ще бъде наказван далеч по-често, което ще върне защитния футбол на мода, особено от по-скромните тимове.

Тези, които подкрепят правилото пък казват, че поне няма да има засади за пръсти, капачки на коляното или задни части в нередовна позиция.

Не е ясно дали правилото си в този вид ще просъществува дълго, но желанието на ФИФА да го изпробва доказва, че ръководителите във футбола търсят начини да променят сегашното правило.