УЕФА ще поиска компенсация от клубовете и националните лиги, за да пристъпи към отлагането на Евро 2020 с 12 месеца.

Това е новина на платформата The Athletic, която се позовава на източник в централата. Очаква се днес европейската футболна върхушка да поиска 300 милиона евро от клубовете, с които да покрие своите загуби от евентуално изместване на европейското с година.

А клубовете и лиги като Висшата на Англия, Примера, Серия А и Бундеслигата, са заложник именно на това действие. Само то може да им позоволи да завършат сезоните си в срок, ако въобще облекчаване на ситуацията с епидемията от коронавирус позволи мачове да се играят в обозримото бъдеще.

Ситуацията е изключително сложна и скандалът изглежда сигурен. Клубовете, националните федерации и първенства искат нормален край на сезона, дори и той да отиде до юли, август или септември.

УЕФА е склонна да отмени за целта Евро 2020, но иска да бъде компенсирана за това.

А именно УЕФА е шапка на европейския футбол и би трябвало интересите на нейните членове да са на първо място...

Но централата ще претърпи загуби от тв права и спонсори, ако отложи първенството на националните отбори, и иска те да бъдат покрити от клубния футбол. Който пък може да се озове в положение да плати 300 милиона евро, за да си разчисти пътя за игра през лятото, но пандемията с Covid-19 да не позволи и това да се случи.

Решенията ще започнат от днес, когато УЕФА свиква видеоконференция с шефовете на всички 55 асоциации-членки, с представители на клубове и синдиката на футболистите FIFPro.