БФС вероятно ще приеме едно от най-странните и противоречиви предложения за промяна в последните години, когато в сряда Изпълкомът на съюза се събере на свое заседание. Една от точките в дневния ред е гласуване на идеята, внесена от Футболната лига, за промяна на регламента на първенството у нас. Тя ще гласи, че от следващия сезон отборите в елита са вече не 14, а 16.

По този начин се елиминира настоящата ситуация, при която последните два отбора изпадат директно, а третият отдолу нагоре играе бараж за мястото си с третия във Втора лига. При приемане на промяната, а то е твърде вероятно, само завършилият на дъното ще отиде на плейоф с третия тим от второто ниво. А останалите три отбора от карето най-долу в класирането вече са спокойни за местата си. Просто групата се увеличава с два тима с незабавен ефект. Тоест - промяната засяга мачовете, които в момента са в разгара си и предстоят най-интересните, последни от тях.

Това е изключително озадачаващо развитие, при условие, че от сезона са минали 10 месеца и отборите досега са следвали един регламент.  Вече е оформена групата с четирите отбора на последните места, които в 6 мача ще спорят кой остава, кой отива на бараж и кои два тима изпадат. В нея са Етър, Ботев (Вр), Славия и Монтана. Битката се очертава да е изключително интригуваща, но при промяната сега, нещата ще са различни.

Но индикациите са, че необяснимо как, тази промяна се струва изведнъж приемлива на членовете на Изпълкома и в сряда вероятно повече от половината от тях ще гласуват "за" нея. Което е достатъчно за приемане. При положение, че тя бе отхвърлена само преди 40 дни на предишното заседание на върховния орган, а после отпадна и втори път, когато временният президент Михаил Касабов предложи да се създаде работна група по разглеждането на такъв вариант. Сега обаче, от трети опит, сякаш гледната точка на членовете на Изпълкома се е променила.

И то, при условие, че е направено допитване до клубовете ни и те далеч не всички те са убедени, че това е добър вариант.

Лудогорец и ЦСКА са два от водещите отбори "против", но само единият е представен реално в Изпълкома (чрез собственика Кирил Домусчиев). Левски не е дал отговор на допитването, а останалите гласове са разделени почти по-равно. Анкетата е извършена преди седмици, когато около 7 от 14-те отбора като цяло трепериха дали няма да се озоват в четворката на дъното.

Медията, която притежава правата за излъчване (Нова), също е против промяната. Но юридически няма основания да я спре, тъй като и в новия формат ще бъдат покрити изискванията за броя на предавани мачове.

УЕФА вероятно ще се заинтересува от готвеното решение, тъй като е озадачаващо как се променя формат за провеждане на първенство в края на сезона. Не за следващия шампионат и спортно-технически сезон, а за този. При условие, че досега е следван друг регламент в цели 26 кръга. Нищо чудно това да доведе и до санкция за българския футбол, тъй като правилата по подобни въпроси на УЕФА са изключително стриктни.

Форматът с 14 отбора и плейофна фаза влезе в сила преди няколко години, като актуалният - с разделянето на три групи след редовния сезон кагегорично е успешен. През изминалия уикенд гледахме мачове с огромна интрига и драма, защото битките бяха за всяка позиция и точка.

На фона на това, бързането с такава промяна, и то реално засягаща настоящото първенство малко преди неговия край, изглежда още по-странно и необяснимо.