Заплахата за английския първенец Манчестър Сити да бъде изваден от Шампионската лига придобива все по-реална плътност, след като разследващата комисия е препоръчала на УЕФА това да се случи.

Най-богатият клуб от Висшата лига, инжектиран с парите на кралското семейство на Абу Даби, е нарушил неведнъж правилата на Финансовия феърплей в периода 2014-2017 г. УЕФА глоби веднъж Сити с 49 милиона лири преди 5 години, сега обаче може да се стигне до изваждане за 1 г. от турнира.

Решението е в ръцете на члена на Изпълкома Ив Льотерм, който е председател на панела за разследвания на УЕФА. Бившият белгийски премиер ще ръководи заседание в края на месеца, преди финала в Шампионската лига между Ливърпул и Тотнъм (1 юни в Мадрид), като тогава трябва да има становище по случая.

Според информация на "Ню Йорк Таймс", една от медиите, които даде гласност на разследването още преди два месеца, хората от разследващата комисия са категорични - нарушения има. И искат този път наказанието да не е само финансова санкция.

За да покаже УЕФА, че правилата на Финансов Феърплей се спазват стриктно и дават равнопоставеност на клубовете, нищо чудно централата да пусне гилотината върху Сити.

Има и друг казус, който ще бъде разследван на заседанието преди финала - подобни нарушения при финансирането е допускал и ПСЖ. Това е другият клуб с голяма финансова подкрепа от Изток - катарската кралска фамилия, който бе разследван.

Ако Сити бъде наказан, едва ли ще се размине и на парижкия клуб, който също бе глобен с 50 милиона евро през 2015 г.