Огромна част от европейските федерации са против провеждането на Световно първенство на всеки две години.

Реакцията бе очаквана, защото подобно решение ще е сериозен удар по Европейските първенства, а също така ще донесе загуби и за големите футболни лиги на континента.

Западноевропейски медии твърдят, че дори 12 страни директно са заплашили, че ще напуснат ФИФА, а ще останат членки само и единствено на УЕФА, ако бъде прието решение за Мондиал на всеки две години.

Президентът на ФИФА - Джани Инфантино, не пожела да разкрие за този бойкот, но все пак призна, че е имало известно неодобрение на проведената от него среща с представители на европейските федерации.

"Споровете бяха разгорещени, което е нормално, но и доста позитивно нещо. Очавкам дебатът да продължи да е толкова напрегнат и разгорещен. Получихме известна критика, но пък имаше и солидна подкрепа.

Никой не е обсъждал бойкот, обнадежден съм, че на решителния 20 декември ще постигнем общо и положително решение", сподели той.

"BBC" обаче твърди, че по време на конферентния разговор не е имало нито един полоижително настроен представител, а всичките 55 членки на УЕФА са били твърдо против подобно нещо.

Твърди се, че твърдо против са и 10-те членки на КОНМЕБОЛ в Южна Америка. Там също държат на своето силно континентално първенство и нямат никакъв интерес към Мондиал на всеки две години.

Козът на ФИФА се крие w останалите четири конфедерации, които имат общо 155 членки. Предполаг се, че повечето от тях подкрепят идеята, защото е отличен шанс за тези по-скромни футболни нации да играят по-често пред погледа на света.

Така при гласуване вотът на Европа и Южна Америка, който е общо 65 гласа, няма да може да спре решението. Именно заради това се говори за бойкот.

А няма какво да се лъжем. Ако европейските страни бойкотират, то ФИФА едва ли ще продължи плановете си за Мондиал без най-силните и гледани тимове на планетата.