Жозе Моуриньо ще получава двойно по-голяма заплата от Маурисио Почетино, когото замени като мениджър на Тотнъм.

Новината гръмна лондонският "Метро", но тя почти веднага бе потвърдена от повечето големи издания на Острова.

Специалния може да докарва по 15 милиона лири на година от заплати и бонуси, ако успее да постигне целите на клуба. В първия сезон такава е поставена за място в топ 4 и квота за Шампионската лига. Тотнъм сега е 14-и в класирането, на 11 т. от четвъртия Манчестър Сити.

Най-голямата сума, която годишно е прибрал Почетино в клуба за петгодишния си престой, е 7.5 милиона лири.

Договорът на Жозе ще е до лятото на 2023 г., което му дава 3 пълни сезона след настоящия, в който той поема отбора по средата. Крайната цел е ясна - титла.

Първите реакции в Англия са, че назначението е рисковано заради опита от последните няколко клуба, където португалецът бе треньор. Той си тръгна със скандал или в лоши отношения с ръководители и играчи от Реал (2013 г.), Челси (2016 г.) и Манчестър Юнайтед (2018-а).

Но като статистики, ясно е защо Тотнъм посяга към Моуриньо.

Той продължава да е №1 като мениджър, постигнал най-бързо победа №50 (за 63 мача) и победа №100 (за 142 срещи) след появата си във Висшата лига.

По брой успехи в първенството, Жозе също е високо в списъка. Има 190 с Челси и Юнайтед, а с над 200 са само четирима - сър Алекс Фъргюсън и Арсен Венгер, водили клубовете си над 20 г. в първенството, Хари Реднап (236) и Дейвид Мойс (204).

Последните двама също имат над десетилетие в английския елит като наставници, докато Специалния е със 7 пълни сезона и три недовършени (прекратени с уволнения още преди Коледа).