Манчестър Сити започва днес най-важния "мач" в новата си история, която смело може да бъде очертана след 2008 г.

Тогава шейховете от Абу Даби взеха контрола над клуба и инвестицията за 12 години в него надхвърли 1.3 милиарда евро. Това превърна Сити в голяма сила във футбола в Англия с четири титли за периода, но и в един от двата най-мощни клуба, поне финансово, на Европа. Другият е ПСЖ.

Преди 4 месеца обаче УЕФА изхвърли за 2 години "гражданите" от евротурнирите заради нарушения на Финансовия феърплей. Днес започва делото по обжалването от клуба пред Спортния арбитражен съд в Лозана (КАС), което единствена надежда на Сити.

Ако то бъде отхвърлено, вероятно ще си тръгнат Пеп Гуардиола и някои от звездите, защото мисълта за 2 сезона без футбол в най-големия европейски турнир би била доста трудна за понасяне от Агуеро, Де Бройне и компания.

Трима адвокати от КАС ще изслушат днес защитата на Сити, а след това ще има преговаряне и на аргументите на УЕФА за санкцията. Решение може да има и в края на седмица, но по-вероятно е то да се забави поне 25 дни.

Случаят е сложен, от голяма значимост за европейския футбол и с много сериозен икономически ефект, затова едва ли ще се бърза с присъдата.

Куриозно, може да се окаже, че Сити остава наказан, а да спечели Шампионската лига при подновяването на сезона в надпреварата през август. Тимът води с 2:1 след първия мач срещу Реал от осминафиналите и чака реванш у дома. Тоест - в играта е за трофея.

Как тогава ще процедира УЕФА и ще извади ли шампиона от следващото издание?

От днес топката не е в краката на звездите на Сити, а в ръцете на Дейвид Паник (ирония, името му означава паника от английски език), който ще води защитата на клуба. Той е изтъкнат адвокат по спортни дела.

"Обвиненията не са истина и това ще бъде доказано пред КАС - каза Феран Сориано, изпълнителният директор на Сити преди дни. - Бяхме наказани по предубеждение, а не по доказателства."