Ново разследване започна в Швейцария срещу Сеп Блатер, отстранения преди 5 години президент на ФИФА.

То е за криминално нарушение по законите на страната като обвинението е за неправомерно превеждане на 1 милион долара от сметка на ФИФА в тази на федерацията на Тринидад и Тобаго.

84-годишният Блатер продължава да твърди, че няма никаква вина в корупционните скандали, които струваха поста му. Сега обаче не е застрашена само репутацията му, а го заплашва и затвор, ако бъде доказано, че е наредил нерегламентираното плащане.

Защото по швейцарските закони, а ФИФА е регистрирана именно в тази страна, това е "злоупотреба с парични средства в особено големи размери".

Преводът на парите е станал на 13 април 2010 г., съобщи агенция АП, която информира за старта на разследването. Парите са пратени към Тринидад и Тобаго като "подарък" - така са описани в документацията на ФИФА.

Според обвинението, те са усвоени директно от Джак Уорнър - шеф на федерацията в страната, както и вицепрезидент на световния футбол по времето на Блатер. В момента той също е обвиняем за корупция и САЩ настояват за екстрадирането му там, за да бъде съден. И то - за подкупи в размер на 10 милиона долара, които и взимал около гласуванията на домакинства на световни първенства.

В настоящото ново разследване има още две имена - Жером Валке и Маркус Катнер - генералният секретар и финансовият директор на ФИФА по това време.

Валке е свързван директно с катарския спортен бос Насер ал Келаифи, които е и президент на ПСЖ, като се смята, че генсекът е бил свръзката между катарците и Блатер при "организирането" на победата за азиатската страна в битката за домакинство на Мондиал 2022.

Пак според АП, вече има и насрочено дело в Швейцария срещу Блатер и Валке, а доказателствата са достатъчни за това. Агенцията твърди, че процесът ще започне на 14 септември.