Испанските власти запорираха сметките на компанията на Жерар Пике - "Космос", а всичко това е част от разследването срещу вече бившия президент на испанската футболна федерация - Луис Рубиалес.

Преди дни "El Confidencial" публикува аудио файлове, на които се чува как Пике и Рубиалес съвместно обсъждат организирането на турнира за Суперкупата на Испания на територията на Саудитска Арабия. Сделка, от която и двамата ще приберат солидна сума пари за себе си.

Именно компанията "Космос" си партнира с футболната федерация и на практика организира самите турнири, за което получава 4 милиона евро на турнир по договор.

Саудитците плащат по 40 милиона на турнир, а от аудио файловете се чува как Пике и Рубиалес разпределят сумата.

По 8 милиона от нея отиват като хонорар за участие на Реал и Барса, три или четири милиона е хонорарът на останалите два участника, четири милиона е официалния дял на "Космос", а за останалата сума Пике и Рубиалес коментира кой колко ще може да запази.

Именно по обвинение в корупция около сделките със Саудитска Арабия, Луис Рубиалес бе арестуван и разпитан, а следващата стъпка на властите е да запорират всички сметки на компанията "Космос", притежание на Жерар Пике.

Скандалът с комисионните се е заформил още докато Пике е действащ играч на Барселона, когато в края на кариерата си той вече бе основал "Космос" и имаше най-различни спортни дейности, включително и организирането на турнира за Купа "Дейвис" в тениса.