В събота ЦСКА и Левски направиха 0:0 в мач от първенството, като с играта си не пренаписаха историята на българския футбол. И ако дербито няма да създаде своя глава със случилото се на терена, то една тема стана повод за скандал.

Не, не - не са съдиите. Този път не.

Преди мача нямаше минута мълчание в памет на Сашо Костов, легенда на Левски и култова фигура в българския футбол, който си отиде в седмицата преди мача. Странно.

Още по-необяснимо е защо на ръцете на играчите нямаше черни ленти, поне тази почит да не бяха пропуснали.

Обвиненията тръгнаха още по време на двубоя в онлайн медии и социални мрежи. От ЦСКА реагираха в събота вечерта с официално съобщение:

"Към нас не е отправяна по никакъв начин и от никого молба за подобна инициатива. Никой от синия клуб, по никакъв начин, не е дори споменавал за такова желание - нито на ниво ръководители, нито в кореспонденция през седмицата и най-вече на техническата конференция преди самата среща. Делегатът на двубоя Христо Ботев категорично потвърди пред наши представители, че подобно желание не е постъпвало и при него", се казва в него.

След двубоя Павел Колев, изпълнителен директор на Левски, каза съвсем друго:

"Минута мълчание за Сашо Костов? Няма да влизам в дискусия. Искахме да има минута мълчение, не се получи. Това е част от българската футболна култура вероятно. Не искам да влизам в детайли.

Мисля, че феновете в Сектор "Б" го почетоха достатъчно, както и ние през седмицата. Това е най-малкият проблем".

Не, това определено е проблем, и то точно с културата у нас. Спортните фигури трябва да се помнят, защото в много отношения само те са ни останали. От думите на Колев не става много ясно как точно "са искали" от Левски и пред кого да бъде почетен Сашо Костов. Защото от ЦСКА и делегатът твърдят, че не е пред тях.

Сега ще се случи в петък преди мача на Левски срещу Берое, но е малко "след дъжд-качулка". Някак изпросено изглежда.

И още един въпрос: БФС не трябва ли да поеме инициатива и да нареди всички мачове от кръга да започнат с минута мълчание, например? Или поне да отнесе искане до клуба-домакин на дербито за такава?

Въпрос на култура. И на приоритети.

Знаем, че и Левски, и ЦСКА си имат други проблеми. И сигурно "този е най-малкият" според някои ръководители.

Но никак не изглежда добре.