В Интернет пространството се тиражират много платформи и типстъри, които предлагат прогнози за футболни срещи. Това изглежда е популярно начинание, но за жалост в повечето случаи е неуспешно. Това води до подвеждането на много хора с неподходящи прогнози и загуба на средства.

Днес ще разгледаме защо болшинството от предвижданията завършват неуспешно и как да отсеем легитимните такива. Да разполагаш с точните футболни прогнози за днес е голямо богатство и наистина повишава успеваемостта. Повечето букмейкъри онлайн предлагат опции за затваряне на залога преди края на мача, с което допълнително може да се подсигурите. След края на статията ще можете да прецените кое е във ваш интерес и кое не, що се отнася до залозите ви.

Ще започнем с едно уточнение за футболните предвиждания

Не съществуват спортни ясновидци, които могат да имат 100% успеваемост, правейки прогнози за футболни мачове. Колкото и добър фундаментално да е един анализ, винаги случайността и хаосът могат да кажат своята дума в една футболна среща.

Въпреки това е напълно възможно прогнозите да доведат до нужната успеваемост, за да сме на добър процент печалба в дългосрочен план. И наистина могат да бъдат от полза, най-малкото защото самостоятелно не можем да извършим кой знае колко анализи - като количество с нужното качество. А сега и към причините за ниска успеваемост на много от типстърите.

Не използват правилната база данни за статистика, или въобще не използват такава

Статистиката е много добър приятел на експерти от всякакви области в днешно време. Благодарение на нея можем да открием тенденции и да изчисляваме вероятности с доста задоволителна точност. Проблемът на повечето типстъри е, че използват информацията не в целостта ѝ, за недостатъчно големи периоди от време и често с некоректни записи в нея. Съществуват инструменти, които дават достъп до пълна и коректна статистика, дават възможност за тестове на различни стратегии. Често за използването им се заплаща такса. Само най-добрите имат възможността и експертизата да се възползват от тях.

Много от анализаторите на футболни срещи имат илюзията за умение

Те се осланят прекалено много на собствения си усет и на умението си да предвиждат непредвидими фактори. Повече за този парадокс може да прочетете в тази статия. Много важно е да можем да разпознаем кога подобно поведение е на лице, за да не взимаме предвид прогнозите от този типстър.

Те пропускат да взимат предвид основни части от уравнението за един пространен и ефективен анализ. Да, да имаш усет е важно, за да можеш да предвиждаш успешно в дългосрочен план. Цялостно успехът обаче е много по-зависим от това как сме си написали домашното и колко старание и усилие сме вложили, в сравнение с нашето субективно усещане за нещата. Субективно, защото може да бъде повлияно от много явления. Ще коментираме едно от тях малко по-надолу.

Нямат собствена стратегия и не използват математика

Букмейкърите анализират отбори, играчи и събития, за да определят реалната възможност за всеки изход. Алгоритмите им се основават на исторически данни (статистика). Те обаче използват и нова информация за играчите, отборите и всички възможни фактори, които оказват влияние.

Колкото по-добре могат да определят реалните шансове за победа при даден резултат, толкова повече шансове имат да завършат на печалба. Шансовете представляват десетичния формат на вероятността за даден резултат - коефициентите.

Те включват маржа на печалбата на букмейкъра, който в повечето случаи е между 3 и 8 %.

Често прогнозиращите просто предлагат по-ниски коефициенти, които в крайна сметка изяждат банката в дългосрочен план - заради маржовете и гореспоменатото въздействие на случайни и външни фактори.

Интелигентните анализатори имат специално разработени стратегии за предвиждане:

  • Те изчисляват реалните коефициенти и могат да изчислят действителната вероятност по-добре от някои букмейкъри;
  • Те засичат хипотезите си спрямо различни модели, за да оценят шансовете в цялост;
  • Те определят точно определени пазари, на база на суровата информация, вместо да залагат просто на краен победител;
  • След като направят определен брой прогнози, те филтрират недостатъчно добрите анализи - не залагат на всичко, на всяка цена.

Ролята на прогнозиращия е не само да познава срещите, но и да осигури нужното предимство пред букитата.

Предлагащите услугата не могат да се абстрахират от пристрастията си

Ето едно от явленията, за което споменахме по-горе. На много от хората, които се занимават с прогнозиране, им липсва умението да бъдат професионалисти. В смисъла, че те не трябва да бъдат под афект на собствените си предпочитания за любими футболисти и отбори, предлагайки своите предвиждания. В тази индустрия не можем да си позволим да бъдем пристрастни в залозите и прогнозите си. Няма значение дали става въпрос за любимият ни футболист или тима, който подкрепяме от дълги години.

Представете си, че в лош сезон, заради предпочитанията си залагаме на определен отбор, просто защото го харесваме и поради тази причина преценката ни е замъглена. Има много голяма разлика между това кой искаме и смятаме, че трябва да е победител, и това какво сочат данните за очакван победител. Подвеждането по един отбор може да ни докара десетки непредизвикани загуби самостоятелно, в рамките на само един сезон.

Успешни прогнози съществуват и може да се възползваме от тях. Трябва обаче да сме внимателни, за да не се подведем с типстъри, които нямат нужните инструменти и умения.


Материалът е предоставен от bukmeikari.net