"Тук сме за пари, разбира се", призна на пресконференцията си Ернесто Валверде, треньорът на Барселона.

Това "тук" е в Саудитска Арабия, където каталунците чакат довечера мач срещу Атлетико в турнира за Суперкупата на Испания. Точно така - турнир.

Четирите тима, завършили на първите четири места през миналия сезон, се включиха в историческата и дебютна надпревара. Реал, Барса, Атлетико и Валенсия. Мястото е Саудитска Арабия, а цената на това удоволствие - 20 милиона евро, които организаторите дават като награден фонд.

"Доколко това решение е добро спортно-технически - ще видим, времето ще покаже - продължи Валверде. - Естествено, че предпочитах да останем в Испания, а не да пътуваме. Но днес футболът е бизнес, а Барселона е един от най-популярните отбори в света. Разбирам защо сме тук."

Барса и Реал ще вземат по 6 милиона евро, Атлетико - 3, а Валенсия - два милиона евро за участието си. Останалите три милиона ще бъдат разделени според класирането, както и за индивидуални награди на турнира.

Реал стартира с 3:1 в сряда и чака победителя от Барса - Атлетико довечера, на финала в неделя.

Мачовете у нас се предават по btv action.

Яви се и друг проблем. Клубовете не са доволни и от парите, които получават за участие. Договорът със Саудитска Арабия е за 40 милиона евро на година (тоест - на издание) и водещите отбори искат да знаят къде отиват останалите 20 милиона извън наградния фонд. Федерацията засега мълчи по темата.

В добавка едва 9 процента от предоставените на испански фенове на четирите отбора билети бяха продадени. Та кой би пътувал до Саудитска Арабия за един или два мача?

Атлетико например реши да плати изцяло билетите за мачовете и нощувките на феновете си - а те са точно 50, които си купиха самолетни билети и пътуват до Джеда. Другите клубове още не са обявили дали ще последват примера.