ЦСКА загуби у дома от ирландския Сейнт Патрикс с 0:1, което не е трагедия. Не е, защото има и реванш, където нещата са поправими от гледна точка на класиране за плейофа в Лига на конференциите. Но каквото и да се случи в Дъблин, изводите не може да са на ниво "случва се" и "гледаме напред". Защото ЦСКА не бива да пада в Европа на свой терен от ирландски отбори. Репутацията и историята на този клуб задължават поне това да не се случва.

Това е поражение 101 на "червените" в турнирите на УЕФА (в общо 255 мача). Не за първи път ЦСКА губи у дома, разбира се, но като мащаб на съперника, това със сигурност е най-конфузното поражение в София. Другите две досега бяха от Зоря (Луганск) преди няколко месеца в груповата фаза на същия турнир (пак 0:1 в последните минути) и МТК с 1:2 преди 22 години.

Но - къде ти украински тим, който от 10 години е редовен участник в Европа и четири пъти игра групи (елиминирайки тимове като Херта и АЕК), ще се сравнява със Сейнт Патрикс? Или пък МТК, който има 23 титли на Унгария и финал в европейски турнир (загубен, за КНК)? Стига. Не е сериозно.

Да видим пълната картина на това позорно петно върху емблемата на ЦСКА:

Българският армейски отбор влезе в европейските турнири като гранд през 50-те и 60-те години, постигайки невероятни резултати. Първата домакинска загуба дойде чак през 1970-а от английския Челси, в мач №20 на свой терен на ЦСКА в Европа. Толкова силен бе "червеният" отбор у дома.

Снимка: Bulphoto

След това пораженията бяха редки и само от много сериозни имена на континента чак до края на миналия век:

- Аякс, Рома, Байерн (два пъти), Марсилия, Ливърпул и Стяуа победиха в София от 1956-а до 2001 г. в турнира на шампионите.

- Динамо (Киев), Барселона и Бенфика го направиха за КНК.

- Хамбургер (два пъти), Нюкасъл и Атлетико (Мадрид) в турнира на УЕФА.

През XXI в. стандартите паднаха, както падна и нивото на българския футбол като цяло. Но пак - домакински загуби от отбори, които са аутсайдери срещу ЦСКА, почти няма. До четвъртък вечер.

Минаваме от "другата страна на барикадата".

Днес ирландските медии пишат за "историческа нощ", "велика победа" и т.н. И как няма да пишат, като това е едва ТРЕТИ успех на Сейнт Патрикс като гост в целия му европейски футболен път. Трети.

Другите два тима, победени на техните стадиони от симпатичните, но скромни откъм качества и амбиции ирландски "светци", са Олимпс (Латвия) - 1:0 през 2008 г., и Валета (Малта) - също 1:0 година по-късно. Да уточним само - за споменатите "олимпийци" от Латвия това е единствено евроучастие, като те са създадени през 2005-а, а през 2012-а прекратяват съществуване. Валета - ясно, малтийски отбор без никакви европейски успехи и амбиции.

Снимка: Bulphoto

И ЦСКА. Това е третата победа на Сейнт Патрикс като гост в цялата му история на европейски футбол.

А какво вещае този резултат за реванша, в който нещата съвсем не са ясни, разбира се. Въпреки случилото се на "Васил Левски", не подлежи на съмнение, че ЦСКА има по-добри играчи и е по-силен отбор. Но това не винаги е достатъчно, особено като гост, особено на места като Ирландия в турнирни мачове.

И в двата споменати случая, когато бият навън, "светците" се класират. Другите три славни за техните стандарти европейски резултати като гост са 0:0 със Селтик, 1:1 с Легия (Полша) и 2:2 с Елфсборг (Швеция). Успяват да елиминират само шведите.

Изобщо - те са отстранили само 11 тима в цялата си история, но на свой терен имат резултати, които би следвало да са предупредителна светлина за сляп оптимизъм тип "нищо не е станало, там ще си ги бием".

Изброяваме само някои:

- 3:1 над белгийския Гент през 2002 г. (отпадат с 0:2 на реванша)

- 1:0 срещу руския Криля Советов (2009 г., елиминират този противник)

- 2:0 над Шахтьор (Казахстан), който също е елиминиран през 2011-а.

- 2:1 срещу Елфсборг и елиминиране на шведите през 2008 г.

Има и нулево реми с Херта, 1:1 с Динамо (Букурещ) и т.н.

ЦСКА не иска да се нареди до тези имена.

Защото равенство или загуба в Дъблин ще означават, че е отпаднал от най-слабия тим, който някога го е отстранявал.

Снимка: Bulphoto