"Левски" срещу ЦСКА в директна битка за трофей е най-естествената, макар и позабравена от над-десетилетие ситуация в българския футбол. И независимо как ще завърши финалът в неделя, вече е ясно, че големият победител ще са привържениците на двата гранда.

"Сини" и "червени" нямаха много поводи за радост през този век, белязан от хегемонията на Лудогорец.

На "Армията" не са ликували с шампионската титла от 2008 година, като сред запалянковците израсна цяло едно поколение, което не е виждали тима на върха в българския футбол.

Да, младите момчета по трибуните слушат разкази за някогашното величие на ЦСКА, но в периода на суша именно Купата на България бе с огромна заслуга за запазване на живеца сред "червената" част на България.

Определено точката на пречупване бе онзи странен сезон 2015/16, когато в полуживо състояние ЦСКА трябваше да играе по села и паланки в третото ниво на футбола ни. В началото на феновете им беше любопитно и романтично - ходеха по 10 000 на мач и се забавляваха, но постепенно посещаемостта намаля.

Защото единствената интрига беше с колко ще се спечели поредния мач срещу футболна екзотика.

И точно когато ЦСКА започна да затъва в блатото на апатията, Купата извади "червените" от летаргията.

Полуфиналите срещу Берое се превърнаха в безподобен празник - първо над 4000 запалянковци се изсипаха в Стара Загора и бяха с огромна заслуга за победата с 2:0, а преди реванша се заформиха колосални опашки за билети и, с еуфорията на пълния стадион, момчетата на Христо Янев стигнаха финала.

В битката за трофея "Васил Левски" изглеждаше впечатляващо - а победата с 1:0 на финала пренаписа футболната история, превръщайки ЦСКА в единствения победител със статут (тогава) на аматьор.

И тук е голямата, колосалната грешка на "червеното" ръководство, което с неадекватните си действия през следващите години не успя да оползотвори този чудовищен взрив на фенска енергия.

ЦСКА се превърна в битак за играчи и гробница за треньори, което съвсем резонно доведе до отлив на запалянковци. На "Армията" се сещат за феновете, само когато трябва да се даряват средства или да се организират протести.

Снимка: БТА

За да се стигне до този мач в неделя, в който, по ирония на съдбата, ЦСКА не влиза като фаворит. И въпреки това ще бъде подкрепен от феновете си, защото ако "Левски" не е дразнител, то кой?

А една евентуална победа със сигурност ще донесе мощен импулс, който този път може и да не бъде погубен.

Подобно на "червената", "синята" част на България също имаше нещастието да е съвременник на най-тежкия период в историята на клуба.

12 години без какъвто и да било трофей е период, който може да разколебае и най-заклетите запалянковци. Неадекватното управление вкара клуба в безпрецедентна финансова криза, от която все още не е ясно дали има измъкване.

Но "прокобата", както се изрази един популярен спортен журналист, не стартира с финансовата криза. На 3 пъти "Левски" стигаше финала във втория по важност трофей и запалянковците скандираха "Купата е синя!", ала след последния съдийски сигнал се оказваха с празни ръце.

Момчетата и момичетата със сини шалчета трябваше да преглътнат загуби от Берое (2013-а) и от "Черно море" (2015-а), но безспорно най-тежко се отрази поражението от Славия преди 4 години. В мач, който се игра изцяло пред вратата на "белите", "Левски" отново остана с празни ръце.

А кошмарът събуди спомените за автогола на Везалов и загубената нелепо шампионска титла през 2013 г.

Парадоксално - колкото повече пари се наливаха в "Левски", толкова повече клубът затъваше финансово. За да се стигне до ръба на бездната, когато феновете останаха единственият капитал.

Благодарение на десетки дарителски акции "сините" успяват да се задържат над водата и (поне засега) не позволяват да се стигне до фалит. Еуфорията след идването на Станимир Стоилов пък се материализира в този финал, за който само в рамките на 15 минути запалянковците изкупиха билетите.

Снимка: БТА

А мачът за трофея идва като по поръчка - ако "Левски" успее да спечели, със сигурност успехът ще бъде канонизиран в синята митология като един от най-трудните, но и най-сладките.

И като "черешката на тортата" в сезон, който "сините" бяха считани за мъртви, но успяха да възкръснат.

Наред с всичко дотук, двубоят се явява живителна глътка и за феновете на ЦСКА, и за тези на "Левски". Битка за трофей в директен сблъсък срещу вечния съперник е катализаторът на щастието, от което и в двата лагера отчаяно имат нужда.

На върха обаче има място само за един победител. Кой ще бъде той? Неделя, 17 часа, Национален стадион "Васил Левски". Сблъсък на грандове, който (временно или пък не) ще върне обратно футболна България към нормалността.