Върджил ван Дайк бе сред най-важните играчи в шампионския сезон на Ливърпул, сложил край на 30-годишното чакане на "червените" за титлата в Англия. Година по-рано нидерландецът изигра основна роля и при триумфа в Шампионската лига, а откакто е на "Анфийлд" се утвърди като един от най-добрите защитници в световни футбол. 

29-годишният футболист говори пред нетипичен интервюиращ - боксовия промоутър Еди Хърн, който има собствен подкаст, където кани най-разнообразни спортни личности. Върджил говори за футбол без фенове, защитата на титлата, както и болезнената тема за расизма.

 "Най-трудното нещо е да опиташ да останеш на върха. Лично аз искам да дам всичко от себе си. До последно. За да не съжалявам за нищо, когато дойде време да се откажа. Смятам, че няма по-кофти чувство от нещо такова - да изпитваш угризения за нео, което не си направил", смята Ван Дайк.

Железният бранител споделя с Хърн виждането си за това колко са важни целите, особено краткосрочните такива. Като пример дава началото на кариерата си, когато не успява да пробие в първия отбор на Вилем II и дори му се налага да работи като мияч на чинии, но след като започва да си поставя по-близки цели, нещата започват да се получават.

След Вилем II преминава през Грьонинген, Селтик и Саутхемптън, за да пристигне в Ливърпул за 75 милиона паунда - най-скъпият трансфер на защитник по онова време. Първоначално не успява да спечели нито Шампионската лига, нито Премиър лийг, но при вторите опити ликува. Сега му е много трудно без фенове.

"Феновете играт огромна роля. И в добрите, и в лошите моменти по време на мачове. Когато ти вкарат гол, феновете те вдигат, а когато ти вкараш гол - смазват съперника. Липсват ми дори освиркванията", разказва Върджил за сложната ситуацията, оставила стадионите празни. 

Наясно е, че всички искат Ливърпул да се промени, но това не го спира в преследването на мечтите.

"Преминал съм през много неща в живота си, като благодарение на тях съм това, което съм днес. Просто трябва да даваш всичко от себе си, да вярваш в себе си и да не се предаваш. Никога", категоричен е капитанът на Нидерландия.