Желсон Мартинс трябваше да е поредното олицетворение на мечтата на всяко едно момче от Кабо Верде. Преминаване в португалски клуб още като тийнейджър, израстване и налагане в първия отбор, стъпка нагоре към друго, по-голямо първенство.

До един момент за него всичко вървеше точно както се очакваше. Играеше редовно за Спортинг (Лисабон), вече бе дебютирал за националния на Португалия, а след това премина със свободен трансфер в Атлетико (Мадрид).

Точно около отиването му му в испанската столица започнаха и проблемите. Първо заради това как точно си тръгна от Спортинг - след нападение от страна на ултраси на отбора.

После пък така и не успя да се пребори за редовно игрово време при Атлети, а тежестта на исканите от доскорошния му португалски тим 100 милиона евро компенсация вероятно също са оказали влияние.

24-годишният флангови футболист издържа само един сезон в Атлетико (2018/2019), премина под наем в Монако, а сравнително скоро бе привлечен за постоянно от отбора от Княжеството.

Точно когато отново започна да играе редовно и да гледа към място в състава на Португалия за Евро 2020, няколко кратки секунди му отнеха всичко.

Заслепен от ярост, след като съдията изгони Тиемуе Бакайоко, Мартинс изблъска съдията не един, а два пъти при 1:3 срещу Ним в началото на февруари. Това логично доведе до червен картон и за него, а първоначално от френската федерация го извадиха от игра за "неопределен период от време".

След поредица от заседания най-сетне стана ясно и официалното становище, влязло в сила със задна дата - от 6 февруари 2020 година. А то е доста неприятно за Мартинс, за Монако и за Португалия - 6 месеца без футбол. Кратката аритметика сочи, че той ще може да играе официални мачове чак през август.

Така със собствените си две ръце Желсон се лиши от възможността да играе за страната си и на втори голям форум. Той вече участва на Мондиал 2018 в Русия, а сега гледаше напред към Евро 2020, където португалците ще защитават титлата си.