Женският национален футболен тим на САЩ продължава с пълна сила битката си за равно заплащане с мъжете.

Преди седмица съдът отхвърли искането им за равно заплащане и изплащането на 66 милиона долара компенсации, след което последва очакваното обжалване на решението.

Съдът защити местната федерация в това, че тя има правото да решава за заплащането на отборите, което отприщи вълна от критики към футболната централа.

Най-остър бе кандидатът за президент Джо Байдън. Той открито заяви, че ако не види равно заплащане, то след избирането му за президент, ще спре финансирането на федерацията за Световното първенство през 2026-а.

Носителката на "Златната топка" при жените и капитан на отбора на САЩ - Меган Рапино, заяви:

"Няма да спредм борбата за равенство. Искаме да получаваме за всяка наша победа толкова, колкото получават мъжете.

Ние сме световни шампионки, имаме общо 4 титли, както и 5 златни медала от Олимпиада. А мъжете какво имат? Само четвъртфинал през 2002-а".

Борбата за равенство вече коства главата на един футболен шеф в САЩ. Бившият президент на федерацията Карлос Кордейро бе принуден да подаде оставка, след като защити политиката на централата с мотива, че в мъжкия футбол се изисква доста повече физика и талант, за да си на високо ниво.

След думите му, женският тим излезе да загрява с вдигнати екипи така, че да закриват емблемата на американската федерация, а да се виждат единствено четирите им звезди от четирите спечели Световни първенства.