С дерби между Лудогорец и ЦСКА ще започне новия сезон в българския футболен елит.

Това отреди тегления днес жребий, като макар все още да няма програма по дни и часове, то новото първенство ще стартира в уикенда след финала на Европейското първенство - това са дните между 19 и 22 юли.

Тази година шампионатът отново ще се състои от 16 отбора, които ще играят по два пъти помежду си на разменено гостуване - общо 30 кръга. След това отново се преминава къв плейофна фаза, но в различен формат. Първа четворка, в която замесените в челото отбори ще играят по два пъти помежду си - 6 кръга.

Втората плейофна група ще бъде с отборите между пето и осмо място, като петият ще получи правото да играе на бараж за Европа.

Третата плейофна група ще се състои от последните осем тима в класирането, които ще определят кой изпада и кой остава в елита. Последните два тима в крайното класиране ще изпаднат директно, докато 13-ият и 14-ият ще играят баражи с представители на Втора лига.

На жребият бе изтеглен първия кръг от сезона, като след това на база математическа формула се разпределят всички останали мачове.

Освен дербито между Лудогорец и ЦСКА още в първия кръг, Левски ще има визита в квартал "Надежда" на Локомотив, а също така ще видим битка между два евроучастника в лицето на Черно море и ЦСКА 1948.

Вечното дерби между Левски и ЦСКА ще се проведе в осмия кръг, а дербито между Левски и Лудогорец ще бъде в петия.

Ето и мачовете от първия кръг на новия сезон:

Черно море - ЦСКА 1948

Септември - Берое

Локомотив (София) - Левски

Ботев (Враца) - Ботев (Пловдив)

Локомотив (Пловдив) - Арда

ФК Крумовград - Славия

Лудогорец - ЦСКА

Хебър - Спартак Варна