В понеделник хърватинът Лука Модрич бе избран за футболист №1 на 2018-а, като грабна най-ценното индивидуално отличие - "Златната топка".

В анкетата на "Франс Футбол" участваха 180 журналисти от цял свят, като всеки от тях подреждаше най-добрите 5 според него.

Оказа се обаче, че един от гласувалите не съществува. Още по-скандалното е, че сайтът, който представлява е закрит преди 6 години, но все пак е получил акредитация и право на глас.

Става въпрос за журналистът фантом от Коморските острови - Абду Боина, а закритият преди шест години сайт е "albaladcomores.com".

Представителят на Коморските острови е сложил на първа позиция Килиян Мбапе, следван от Лука Модрич, Кристиано Роналдо, Еден Азар и Мохамед Салах.

За нередностите сигнализирал Томиму Абду, бивш фотограф в медията. От любопитство той решил да провери кой негов сънародник е участвал в анкетата, когато с изненада видял, че представителят е от несъществуваща вече медия.

Дори и името е на напълно непознат за него човек. Фотографът трърди, че в медията са работили 6 души, като никой от тях не се е казвал Абду Боина.

От "Франс Футбол" веднага започнаха вътрешно разследване около фалшивия вот. Подозрителни изглеждат и гласовете на още три държави. Представителите на Сент Китс и Невис, Киргистан и Централноафриканската република, са дали доста странни номинации.

Сред техните топ 5 няма играчи, които в крайна сметка заеха челни места в подреждането. Като най-добри, представителите на тези държави са посочили Тибо Куртоа, Карим Бензема и Алисон, което се е сторило съмнително, на фона на всички гласове в класацията.