Украинският футболист Олександър Зинченко направи благороден жест към дете бежанец от Украйна.

Футболистът на Манчестър Сити покани 10-годишното хлапе да тренира в академията на "гражданите", за да забрави по-лесно ужасите на войната.

"Това е Андрей. Той е едно невинно дете на 10 години. Подобно на повечето украинци и той е принуден да напусне родната си къща заради агресията на Русия. Преди 75 дни това дете мечтаеше да стане футболист, но войната му отне тази мечта. Днес той копнее само за мир. За нормален живот вкъщи. Боли ме, когато виждам толкова много деца с идентична съдба. Деца с разбити живот и мечти.

Вярвам в украинската победа. Тя ще позволи на тези деца да заживеят отново заобиколени от любов и сигурност. Нашата победа ще върне детските мечти, които днес Андрей сбъдна на нашата тренировъчна база. Слава на Украйна", написа звездата в социалната мрежа Инстаграм.

От началото на войната Зинченко е прегърнал идеята да помага на бягащите от войната. През социалните мрежи той участва активно в различни кампании за набиране на средства за пострадали украински деца.

Зинченко стана част от състава на Манчестър Сити през 2016 година. Има изиграни 125 мача и отбелязани 2 гола.

Той беше ключова фигура в националната селекция на Украйна по време на Евро 2020, когато украинците достигнаха исторически четвърфинал.