Лудогорец завоюва своята 12-а поредна титла на България в един драматичен последен ден от футболното ни първенство.

В една футболна пролет, преминала през няколко смени на водачеството и непрестанна битка между разградчани и ЦСКА, в крайна сметка титлата се реши с една точка разлика.

Тя бе в полза на Лудогорец, който увеличава рекордната за родния футбол серия от 12 поредни титли. От тези 12 титли четири се решиха в последния кръг и бяха само с една точка разлика, като в три от тях треньор на разградчани бе именно Ивайло Петев.

В първите два случая, които вероятно добре помените, Лудогорец победи ЦСКА в директния мач през 2012-а, докато година по-късно бе короясан от Левски, който по нелеп начин не победи Славия и изпусна сигурната титла от ръцете си.

Драма имаше и през 2019-а, когато в последния кръг ЦСКА все още имаше шанс за титлата, но трябваше да разчита на издънка на разградчани. Нещо, което не се случи в домакинския мач на Лудогорец срещу странния състав на Черно море, спечелен с 4:1.

Стигна се и до последните няколко дни, когато една пропусната дузпа на Иван Турицов направи така, че съдбата на титлата да е в ръцете на Лудогорец, а с измъченото 1:0 над Черно море на "Тича", разградчани станаха шампиони.

Снимка: Bulphoto

Но този сезон, който в огромни свои периоди изглеждаше като най-слабият за Лудогорец чисто игрово, в крайна сметка завърши не просто титла, а със Златен дубъл.

А в крайна сметка след години няма да се помни точно начина на игра и колко убедителни са били победите, а ще останат спечелената титла и Купа на България.

Постижение, което Лудогорец постига за трети път в своята история, а настоящият Златен дубъл е 27-ият в българския футбол.

Доста време се смяташе, че турнирът за националната купа изобщо не е приоритет за разградчани, които не правеха запомнящи се участия, но през този сезон отново успя да го спечелят.

Предишният такъв случай бе през 2014-а, когато освен убедителна титла с 12 точки пред преследвача Литекс разградчани успяха да спечелят Купата във финал срещу Ботев (Пловдив), спечелен с 1:0 в Бургас.

Първият дубъл на Лудогорец бе и в първата година на тима в елита, отново с Ивайло Петев начело. Тогава титлата бе спечелена в директен мач срещу ЦСКА в Разград в последния кръг, докато осем дни по-рано Купата бе спечелена с 2:1 над другия пловдивски тим - Локомотив, отново в Бургас.

Снимка: Bulphoto

Иначе първенец от спечелени дубъли в родния футбол е Левски, със своите 12, докато ЦСКА има 11, а четвъртият тим постигал подобно нещо е Славия.

През този век освен трите случая, в които Лудогорец постига дубъл, има само още две подобни постижения и те са на Левски. През 2007-а воденият от Станимир Стоилов тим постига този успех, а преди това "сините" го правят и през 2002-а.

Последното подобно постижение на ЦСКА пък идва през 1997-а, когато воденият от Георги Василев тим печели титлата с четири точки пред основния си преследвач тогава в лицето на Нефтохимик.

Във финала за Купата през онзи сезон "червените" удрят големия си съперник Левски с 3:1, с което оформят своя последен до момента златен дубъл.

За първи път пък подобно постижение в родния футбол виждаме през доста далечната вече 1946-а, когато това прави Левски. "Сините" печелят тогава още Републиканския шампионат в две финални битки с Локомотив (София), а за Националната купа сломяват доста изненадващия си опонент Чермоломец (Попово) с 4:1.

"Сините" правят това и година покъсно. Отново столичният Локомотив е победен във финала на Републиканското първенство, а Ботев в този за Купата.

Иначе историята на "А" група, която датира от 1948-а във формат на първенство, всъщност стартира с три поредни златни дубъла. Първите два от страна на Левски, а третият от ЦСКА през 1951-а.

С хегемонията на Лудогорец, а и двете титли на Литекс преди това, двата ни гранда Левски и ЦСКА вече 14 години не могат да сложат ръка на титлата.

В някои случаи те бяха доста близко, както ЦСКА вчера, в други оставаха твърде далеч. А фактите са такива, че със Златен дубъл в момента е Лудогорец.

Снимка: Bulphoto