Макар да имаше периферна роля в спечелването на Световното първенство по футбол през лятото, Алексия Путеяс е сред най-влиятелните лица в женския футбол, което е напълно нормално предвид факта, че тя е носител на "Златната топка" в последните две години.

Като играч с подобно влияние, тя бе в основата на бойкота на испанките, свързан с разризилия се скандал след целувката на вече бившия президент на федерацията Луис Рубиалес.

Въпреки отстраняването на Рубиалес, испанките продължиха своя бойкот, докато среднощни 7-часови преговори не доведоха до примирие с новото ръководство на испанксия футбол.

Обещанията бяха за директорска чистка и тотална реформа в местния футбол, а Рубиалес е убедена, че всичко това е постигнато благодарение на отборната реакция и самия бойкот.

Та дори стигна по-далеч, като определи бойкота за повратен миг за цялото общество.

"Този бойкот е момент, за след който ще делим събитията на преди и след него. Това е повратна точка и наистина го вярвам.

Вярвам, че постигнатото след сренощните преговори ще направи женския спорт по-добър. Вярвам, че всичко това ще промени обществото ни.

В продължение на десетилетия наблюдавахме системна дискриминация спрямо жените, най-вече в спорта. Трябва да се борим, за да бъдем чути", заяви Путеяс.

Световните шампионки от Испания имат и нов селекционер. За първи път в историята това е жена в лицето на Монтсе Томе, която замени на поста освободеният Хорхе Вилда.

Макар той да нямаше никаква пряка вина за скандала с целувката, треньорът се оказа косвена жертва на скандала, защото с уволнението му шефовете на футбола искаха да покажат рестарта, който ще настъпи в Испания.