Ливърпул отмени резервациите за хотел в Катар, в който трябваше да отседне за участието си в Световното клубно първенство през декември. Клубът отива на турнира като шампион на Европа, а в състезанието го чакат първенците на останалите континенти, плюс отбор от страната-домакин.

Но предложеният от ФИФА хотел - "Marsa Malaz Kempinski", суперлуксозна сграда върху изкуствения остров Пърл-Катар, е отказан от английския клуб. Проверка е показала, че това е един от хотелите, попаднали под разследване и с доказани нарушения на правата на работещите в него.

Още през 2018-а медиите в Европа публикуваха данни за няколко обекта в Катар, които нарушават тези права и призоваха те бъдат бойкотирани от всякакви организации, които трябва да ползват услугите на хотели в страната.

Ливърпул обяви на сайта си своя собствена политика, насочена срещу трафика на хора преди 4 години и се е позовал на нея пред ФИФА като аргументация за отказа. Световната футболна централа е заплашила клуба с глоба. Но отборът на Юрген Клоп вече е ангажирал друг хотел, игнорирайки заплахите.

Очаква се този акт, разбира се, да стане основа на скандал - това е първо посещение на Ливърпул въобще в Катар и страната очакваше с голямо нетърпение популярния клуб, както и един измежду Фламенго (Бразилия) и Ривер Плейт (Аржентина), който ще представлява Южна Америка.

Но решението на английския гранд вероятно ще промени не само отношенията с ФИФА, но и с катарските ръководители.

Пътуването на "червените" до Азия вече доведе до други проблеми, но в английския футбол. Те трябва да играят четвъртфинал за Купата на лигата срещу Астън Вила на 16 или 17 декември, но на 18-и същия месец е полуфиналният им мач в Световното клубно първенство.

Ако не се намери подходяща дата, Ливърпул ще отмени мача си от турнира в Англия и ще напусне надпреварата без игра.