Иняки Уилямс, един от най-добрите нападатели в испанската Примера, преподписа договора си с Атлетик (Билбао) за... 9 години!

25-годишният футболист, който през това лято бе обект на интерес от клубове като Милан и Манчестър Юнайтед, пожела сам контрактът да е толкова продължителен, както и да бъде вписана клауза за освобождаване за фантастичните 135 милиона евро в него.

С невероятната си бързина и 48 гола за пет сезона, той определено би паснал на повечето сериозни отбори в Европа.

По този начин Уилямс, израснал в Билбао и академията на клуба, иска да благодари на Атлетик.

"Това е моят дом, искам да постигна всичко с този екип и да направя отбора по-добър - каза при подписването. - Имам всичко, от което се нуждая, в града и в клуба. Ако един ден все пак си тръгна, искам Атлетик да спечели добре от това."

В този футболен клуб ценности като лоялност и принадлежност към каузата все още са истински. Преди десетилетие друга звезда - Хосеба Ечеберия игра в целия последен сезон без да получава заплата, преди да се откаже от футбола. Това бе неговият жест на благодарност към клуба, който го е създал.

Атлетик продължава да изповядва политиката да не взима играчи, които не са родени или израснали в пространството, наричано "област на баско влияние".

През новия сезон в състава има румънец - Кристиан Ганя (изрснал в градче край Билбао, където семейството му се мести, и минал през академиите на три баски клуба) и босненец - Кенан Кодро (роден в Сан Себастиан, Бискау).