Албанският национал Клаус Джазула със сигурност не е сред най-популярните и успешни играчи, но пък много скоро може да попадне в списъка с рекорди на едно от най-силните първенства - немската Бундеслига.

Джазула е дефанзивен халф на последния в класирането Падерборн. Фамилното име може да е познато на феновете у нас, защото брат му Юрген направи силен сезон с Литекс преди 5 г.

Гледащите немски футбол пък вероятно разпознават Клаус заради предпазния шлем, с който играе. Прави го, защото се чувства по-уверен след пукване на черепа преди години.

Та въпросният албански халф скоро може да подобри рекорд. Това обаче със сигурност няма да е постижението на Франк Рибери от 7 титли на Германия. Нито ще е рекордът за голове, защото Джазула е на 362 гола от първенеца Герд Мюлер.

Постижението, за което Джазула се бори, е антирекордът за получени картони в рамките на един сезон.

Да, докато всеки играч се старае да избегне официалните предупреждения, то Джазула буквално се бори за тях. Или поне в последната седмица, а бъдете сигурни, че ще продължи да го прави.

От началото на сезона в Бундеслигата са се изиграли 28 кръга, а Клаус Джазула е взел участие в 25 от мачовете на Падерборн. В тях той си е заработил впечатляващата бройка от 15 жълти картона. №15 бе вчера, при нулевото равенство срещу Аугсбург, а Джазула ще изтърпи своето трето наказание за сезона през уикенда.

Той обаче е прекалено близо до антирекордьора по този показател. Това е полякът Томаш Хайто, който през сезон 1998/99 си изкарва 16 жълти картона за един сезон с екипа на Дуисбург.

Бъдете сигурни, че Джазула е напълно наясно с това постижение. Според немските медии, още преди седмица, когато албанецът си изработил картон №14, той се е свързал с Футболната централа. Отправил е официлано запитване, дали ще бъде вписан сред рекордьорите на Бундеслигата, ако си изкара 17 жълти картона през сезона.

По всичко личи, че два жълти картона за Клаус Джазула в оставащите шест кръга до края са най-сигурното нещо на света. По-сигурно дори от изпадането на неговия Падерборн, който е последен, на 8 точки от спасението.

Щом не може да се запомни с титли и голове, поне да го направи с картони. Явно това се върти в главата на албанеца.

Той получи и подкрепа от настоящият притежател на антирекорда. Полякът Хайто се обърна към Джазула и заяви: "Дерзай момче, ще се радвам да подобриш този рекорд. Така най-сетне ще спя спокойно".

И донякъде можем да разберем желанието на Хайто, защото днес никой не го помни с кариерата му за националния тим, или записаните над 200 мача за Шалке и Дуисбург. В Германия го свързват само и единствено с картоните му.

Самият Клаус Джазула заяви след вчерашния мач и картон №15 за сезона: "Опитвам се да си изкарвам възможно най-малко картони, повярвайте. Проблемът е, че трудно ми се получава".

Embed from Getty Images