Щурите истории около един от най-емблематичните английски играчи от близкото минало - Пол Гаскойн, не спират да изникват нито за миг.

Освен като страхотен играч, Газа е известен като "луда глава", а щурите му истории го превръщат в любимец на повечето фенове, независимо дали е защитавал цветовете на техния тим.

Легендата на Арсенал - Пол Мърсън, който играеше с Газа в националния тим на Англия и за кратко в Мидълзбро, разказа поредната история около изпъстрената с лудости кариера на Гаскойн.

Става въпрос за лагера преди Мондиал 1998, от който Газа в крайна сметка не бе част.

По това време селекционер на "Трите лъва" бе Глед Ходъл, който със сигурност е сънувал кошмари, след като съобщил на Газа, че няма да бъде част от тима.

"Случи се преди 22 години, в същия период от годината. Бяхме на дълъг лагер в испанския курорт Ла Манга, за да се готвим за Мондиала - спомня си Мърсън. Бяхме 28 играчи по време на лагера, но към Франция щяха да отпътуват само 22-ма.

Естествено, че по-голямата част от избраните бяха ясни на всички, имаше хора, без които нямаше как отборът да отиде във Франция. Аз обаче не бях сред тях, ако трябва да бъда честен, имах доста съмнения, защото вече не бях в Арсенал, може би времето ми за Англия бе изтекло.

Решителният ден бе неделя, Глен Ходъл ни даде почивен ден. Всеки можеше да прави каквото иска, а в края му, щеше да вика индивидуално играчите, за да им казва своето решение.

Аз, Дион Дъблин и още няколко момчета отидохме да играем боулс, Газа пък се забавляваше с голф. Вечерта бяхме край басейна, а всеки сам се качваше до стаята на Ходъл, за да чуе неговото решение.

Преди мен беше Газа, просто седях и чаках реда си. Той дойде, а когато се качих в стаята, останах вцепенен.

Стаята не приличаше на нищо. Беше цялата изпочупена. Столовете бяха на парчета, имаше стъкла по земята, а мебелите бяха обърнати. Истински хаос.

Срещу мен пък седеше Глен Ходъл, сякаш беше просто някакъв дух. Трепереше и едва говореше, просто ми каза, че съм в състава, не обели нито дума повече. Този човек не бе на себе си от страх.

Не зная какво беше станало в стаята, но решението ме изненада. Но очевидно Газа не бе понесъл добре чутото от Ходъл. Той безспорно е най-добрият британски играч, с когото съм играл.

Ако трябва да бъда искрен, чувствах се гузно. Наистина Газа заслужаваше да бъде в този отбор доста повече. И до днес съм сигурен, че решението не бе заради футболни причини.

Не знам дали имаше скандал преди това помежду им, но може би Глен се притесняваше как Газа ще се справи във Франция, когато всички сме в един хотел в продължение на месец. Подобна обстановка не е за неговия характер", разказа Мърсън.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos