Макар вече да е твърде далеч от най-добрите си времена, а професионалната му кариера необратимо да върви към своя залез, Валери Божинов продължава да е редовно търсен събеседник от италианските медии, щом става въпрос за балкански футбол.

От доста време най-актуалната звезда на Ботуша е сръбската голова машина Душан Влахович, който след много драма все пак премина в Ювентус и се нуждаеше от само 13 минути, за да започне да бележи и за "Старата госпожа".

Влахович прохожда в професионалния футбол с екипа на Партизан, докато централен нападател на тима е именно Валери Божинов, а сърбинът сам е признавал, че е учил много от бъгларския си колега.

Също така не е тайна, че Божинов е сред хората, които насочват вниманието на Фиорентина към сърбинът, за да се стигне до неговия трансфер и онези 41 гола, които той вкара за 64 мача в последната година и половина.

Влахович очевидно ще е следващото голямо нещо във футбола, а пред най-авторитетното италианско издание "Gazzetta dello sport", Валери Божинов разказа:

"Казваше, че ще стане новият Ибрахимович и един ден ще играе с екипа на Ювентус. Може би беше едва на 15, но вече беше наясно какво иска и работеше с амбицията, че един ден ще е сред най-добрите.

Беше много силен физически за младо момче, но разликата я правеше неговата решителност и инстинктът му за голове.

Тактически беше крачка над другите, знаеше къде да застане, къде всяка топка ще дойде и как точно да я вкара. Оставяше опитните в отбора без думи.

Той има много силен характер, обича да е център на вниманието, тогава е най-силен. Не му тежи напрежението. Виждате, че когато цяла Флоренция се чудеше дали ще подписва договор и го обсъждаше, той играеше най-добрия си футбол.

Целият свят го гледаше този уикенд, а той вкара за 13 минути. Обича тези моменти", разказа Божинов.

Любопитен факт е, че първият значим момент в кариерата на Влахович идва на 11 май 2016-а. Тогава във финала за Купата на Сърбия 16-годишният нападател се появява в игра вместо Валери Божинов и вкарва гол за победата на Партиан над Явор Иваница с 2:0.