В дните, в които светът на тениса се вълнува от ренесанса на "старите майстори" Роджър Федерер и Рафаел Надал, една история се появи във френския вестник "Екип" и извади на бял свят единствената конфузна загуба на швейцарския маестро.

Е, малка подробност е, че тя се е случила, когато Федерер е бил на 10 години.

През август 1991-ва в Прателн, предградие на швейцарския град Базел, се играе традиционен детски турнир на червени кортове. "Грюсенхолцли клуб" е домакин на надпреварата, като в нея се срещат най-големите таланти от областта.

В първия рунд едно срещу друго трябва да играят две момчета на различна възраст. Рето Шмидли е 13-годишен талант от клуба "Арлешайм", а Роджър Федерер - 10-годишен хлапак от "Олд Бойс Базел".

Няма голям интерес и публика. Разликата във възрастта - а на тези години на децата тя е огромна пропаст, прави мачът без интрига.

Детето Роджър Федерер - бъдеща звезда

Снимки: Facebook

Шмидли печели с 6:0, 6:0.

В онзи августовски ден преди 27 години, две неща са неизвестни за тези малцина, които все пак гледат двубоя в Прателн. Първото - че Роджър Федерер ще стане вероятно най-големият тенисист в историята на играта с 18 титли от Шлема. Второто - че никога повече в кариерата му няма да загуби мач, без да спечели гейм.

"Не бях се замислял за този факт - разказа Шмидли пред "Екип". Днес той е на 38 години и е полицай, като семейството му притежава и бистро в Арлешайм. - Един ден приятел ми каза, че прочел интервю с Роджър в американско списание и там го питали губил ли е някога на нула.

Федерер отвърнал, че му се е случило само веднъж в Прателн срещу мен преди много години. Понякога и тук, в Швейцария, когато играя на турнири за ветерани и аматьори, ме питат: Ти ли си този, който е бил Роджър с 6:0, 6:0?".

Първият му тенис клуб, където и до днес се връща да помага финансово

Снимки: Facebook

Но полицаят не се гордее с това като някакъв исторически къс.

"Не значи много, тогава той бе на 10, а аз - с близо 3 години по-голям. Спечелих лесно в онзи ден, но да си призная - всеки би го направил. Той се появи на турнира с майка си, за него вече говореха като за вундеркинд на тениса. И наистина - личеше си, че е специален по начина, по който опитваше да отиграва топката.

Но не му стигаше сила и опит, топките излизаха извън корта и го победих лесно. Очевидно бе, че има съвсем друга идея как да играе от тази на всички деца в Швейцария, които просто гледат да връщат топката със сила и да остават в разиграванията."

Пътищата им се разделят. Роджър отива в Националния тенис център за развитие, а Рето също продължава да тренира, но не е обсебен от мисълта да е професионален играч.

"Пробвах се на няколко турнира в Австралия, сателитни, за да получа точки за ранглистата. Но не минах квалификациите. Тренирах в клуба на Пат Рафтър там, като с това научих и английски - разказва Шмидли. - После и тук опитах, в Швейцария, но пак не стана.

Снимка: Getty Images

Всъщност, аз обичам да играя тенис, но ми липсваше това изгарящо желание да стана професионалист на всяка цена.

А без него не можеш да успееш. Бях голям фен на сериала за следователя Коломбо и така се явих на изпити за полицай... "

И все още играе тенис за същия клуб "Арлешайм", но за удоволствие. Ходи редовно да гледа турнира в Базел, на който Роджър обикновено печели титлата.

"Да, голям фен съм му, той е невероятен", признава с усмивка единственият човек, който не даде гейм на великия Федерер.

Днес кортът, на който това се случи, не съществува. Онзи тенис комплекс е заменен от мебелен магазин. Но споменът остава.

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images