Големите маратони по света непременно преминават под доминацията на атлети от Кения, Етиопия или друга страна от региона, но вчера в една от най-значимите ежегодни надпревари - Лондонският маратон, в спортен герой се превърна един аматьор.

Той се казва Ричард - англичанин, който бяга маратони напълно аматьорски и само и единствено за удоволствие.

Изявите му вчера в Лондон обаче засенчиха големите имена в бягането, но не заради феноменално време или класиране на подиума, а заради впечатляващия старт.

Веднага след сирената за старт на маратона, за изумление на всички колоната поведе един усмихнат човек в син потник, който очевидно спринтираше на своя максимум.

Това бе именно Ричард, който с широка усмивка бе лидер на Лондонския маратон за около 40 секунди, които закова с впечатляващо и невиждано до този момент темпо за начални метри на надпревара.

Разбира се, след спринта си той трябваше да напали драстично темпото, дори и да походи, за да събере въздох за оставащите му 42 километра.

Ричард финишира дистанцията далеч назад край огромния брой аматьори, нqкъде сред всичките 40 хиляди ентусиасти, които участваха в маратона.

От тях обаче само един може да се похвали в разговор с приятели на по бира, че някога е водил маратона, при това с преднина пред атлетите от Кения и Етиопия.

Снимка: Twitter