Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че ще спре да гледа мачове от Националната футболна лига (НФЛ) и на националния отбор по футбол, ако види играчи да коленичат по време на изпълнението на химна на страната.

Изявлението на Тръмп идва в разгара на протестите за социално равенство, които обхванаха щатите след убийството на чернокожия мъж Джордж Флойд от полицейски патрул на 25 май.

През миналата седмица Американската сокър федерация обяви, че снема изискването си футболистите да бъдат задължително прави по време на изпълнението на химна на страната. Това изискване бе въведено през 2017 година при предишната вълна от протести за права на чернокожите, но сега бе отменено от ръководството на футболния съюз като ограничаващо правата на изразяване на спортистите. Протестите преди три години бяха подети от тогавашния куотърбек на Сан Франциско 49ърс Колин Каперник след друго убийство на чернокож, но тогава каузата на състезателя по американски футбол бе посрещната много остро от голяма част от обществото, а самият той бе изхвърлен от НФЛ.

"Повече няма да гледам (футбол)", написа Тръмп в отговор на туит на конгресмена републиканец Мат Гец, който критикува решението на Американската сокър федерация.

"Изглежда, че и НФЛ върви по този път, но аз няма да гледам това", добави Тръмп.

По-рано този месец президентът на НФЛ Роджър Годел призна, че е направил грешка, като не е изслушал исканията на играчите в лигата и критикува проявите на расизъм в страната.