На експеримент, подплатен с 1 милион долара в банковата му сметка ще се подложи трикратният олимпийски медалист и трикратен световен шампион в плуването - Джеймс Магнусен.

Австралиецът има сребро в дисциплината 100 метра свободен стил от игрите в Лондон, както и два бронзови медала с щафетата на родината си от британската столица и от Рио четири години по-късно. Освен това той има две световни титли на 100 метра свободен стил и една с щафетата, а през 2019-а обяви края на кариерата си още преди да е навършил 30 години.

Магнусен, който заради фамилията си е наричан "Магнита" в Австралия, ще се завърне в басейна, а причината е един доста странен и противоречив експеримент.

Плувецът, който след два месеца ще навърши 33, вече е започнал напълно професионален тренировъчен процес. Той цели достигане на оптимална форма, а освен това Магнусен възнамерява да се подложи и на допинг програма, което е и основата на този експеримент.

Всичко ще протече под постоянния надзор на лекари, а амбициите на Магнусен са да успее да подобри един световен рекорд.

Естествено, че евентуалният рекорд няма как да бъде вписан като официален, нито ще може да бъде поставен на официално състезание, но за участието си в експеримента, Магнусен ще получи 1 милион щатски долара.

Главната му цел е да подобри рекорда в най-кратката и бърза дисциплина - 50 метра свободен стил. Освен, че свободният стил е коронната дисциплина за Магнусен, кратката дистанция е и най-лесна за подготовка, поне според неговите думи.

Снимка: Getty images

Рекордът е 20.91 секунди, като бе поставен от бразилската легенда Сезар Сиело през 2009-а.

"Вече тренирам оптимално, ще бъда и допингиран по най-оптималния начин, наистина очаквам до шест месеца да плувам по-бързо от световния рекорд", заяви Магнусен.

Опитът му все пак ще се състои в състезателни условя. По време на противоречивите "The Enhanced Games", които ексцентричният австралийски бизнесмен Арон Д'Соуса организира.

Това е нещо като мини Олимпиада, в която ще има плуване, лека атлетика, вдигане на тежести, гимнастика и бойни спортове, а основното нещо е, че няма да има никакво правила що се отнася до регистрации, федерации, предишни резултати, а също така няма да има и допинг контрол.

Общо взето отворени игри за всеки, а именно там Джеймс Магнусен, който има най-добър резултат от 21.52 секунди на 50 метра свободен стил, поставен преди 11 години, ще опита да счупи рекорда.

Естествено, че експериментът си навлече яростни критки, най-вече от големите имена в спортната медицина, които се аргументираха с вредите за здравето, които една подобна допинг програма би имала.

Освен това опасенията са, че ако действително Джеймс Мадисън успее само за няколко месеца да достигне световно ниво с допинг, независимо дали счупи рекорда или не, това ще подтикне редица аматьори и любители да посегнат към забранените стимуланти, които могат да имат фатален ефект, ако не се приемат под непрестанно наблюдение на експерти.

А пък самият плувец и бивш световен шампион допълни:

"Още, когато чух идеята, вече бяха убеден в решението си, нямам никакви съмнения.

Ще се готвя в САЩ, ще получавам точните и проверени медикаменти. Всичко ще бъде документирано, а освен това ще бъде извършено по възможно най-безопасния начин.

Това нещо не е правено досега. Наистина ще проверим докъде е способен да достигне човешкият организъм. А колкото до професионалния спорт, ние австралийските плувци винаги сме подозирали за употребата на забранени стимуланти от някои наши опоненти".

Снимка: Getty images