Спекулации около състава на Роберто Манчини предизвикаха доста сериозно недоволство сред феновете на италианския футбол в социалните мрежи.

Причината се крие в централния защитник Рафаел Толой, който се очаква да получи първата си повиквателна за предстоящите световни квалификации.

За Скуадра Адзура те започват с домакинство на Северна Ирландия на 25 март, продължават с гостувания на България на 28 март и на Литва три дни по-късно. Естествено, че целта пред Манчини и момчетата му са три победи, преди да дойдат решителните битки срещу Швейцария в края на годината.

Но защо още две седмици преди мачовете италианските фенове са недоволни, при това точно срещу Рафаел Толой.

Причината е, че Толой е бразилец, чиято единствената връзка с Италия е фактът, че играе футбол на Ботуша вече шести пореден сезон с екипа на Аталанта.

Това му дава право да получи гражданство според законите на страната. Той също така отговаря и на правилото за отседналост на ФИФА, според което играч, който не принадлежи по етнос или местораждане на дадена страна, може да се състезава за нея само, ако неизменно е живял там в последните поне пет години.

Толой отговаря на тези изисквания, а желанието му да играе за Италия, както и желанието на Манчини да го има в състава си, форсираха процедуртите по получаването на паспорт, който вече е факт.

Около качествата на този играч няма съмнение, но все пак не става въпрос за бранител от извънземна величина, като точно това вбеси италианските фенове.

"Нима точно в Италия, известна с невероятните си бранители, няма играч на този пост, че се налага натурализирането на 30-годишен бразилец", гневят се феновете в социалните мрежи. И то за мачове срещу три отбора, с които едва ли италианците ще имат особени проблеми - поне такова е общото мнение.

Ако беше толкова специален играч, вероятно Толой щеше да бъде повикан за мъжкия отбор на Бразилия в последните години, след като вече има 19 участия за младежките формации на Селесао преди десетилетие.

Цялата тази реакция не е изненадваща, защото италианските фенове винаги са имали по-особено отношение към подобни натурализирани национали. Те са наричани с обединеното название "ориунди", тръгнало от термина за латиноамериканци, заживявали в Италия и взимали гражданство там.

И тук не става въпрос за играчи като Марио Балотели и Анджело Огбона, които макар и да не са етнически италианци, са родени и израснали на Ботуша. Историята също така познава случаи на италианци, родени извън страната, които също са били приемани добре от феновете.

Гневът е предизвикан от натурализирането на футболисти, които просто са прекарали дълго време в страната, или доказват, че четири или пет поколения назад са имали италианска връзка в рода си.

Такъв е световният шампион от 2006-а Мауро Каморанези, както и може би най-добрият играч от актуалния състав на Скуадрата - бразилецът Жоржиньо от Челси.

Любопитно, че България вече на два пъти си е патила от натуразлицитани италианци, които също са били обект на зверски критки, дори и обиди от местните фенове, като и двата пъти това се случи в София.

През 2012-а правим 2:2 с италианците, като и двата гола в нашата врата отбелязва роденият в Аржентина Дани Освалдо. Колоритен тип, който спря с футбола и основа собствена рок група в родината си.

При последното ни домакинство срещу Скуадра Адзура през 2015-а, отново направихме 2:2, а тогава 5 минути преди края в нашата врата се разписа бразилецът Едер. Тогава срещата отново бе съпътствана от скандали и голяма дискусия на Апенините за участието на нападателя, но селекционерът Антонио Конте дори заплаши с оставка, ако тифозите не се укротят и не спрат да хулят по Едер.

Сега пак точно преди мач в София започва поредната драма с "ориунди" в състава на "адзурите".