Английски футболен фен заведе дело срещу Щатската агенция на Калифорния за моторните превозни средства (California Department of Motor Vehicles), след като тя му забрани да сложи персонализиран номер на автомобила си и го обвини в расизъм.

Джонатан Котлър обяви пред BBC, че е бил шокиран, когато е чул това обвинение заради номера на колата, на който пише: COYW.

Абревиатурата е от "Come on you whites", което в буквален превод означава "Напред, белите!". Нещо като бойният вик на агитката на Славия у нас - "Само белите!".

Фразата е приета за нещо като слоган на клуба Фулъм, на който Джонатан е привърженик от близо 5 десетилетия.

Самият футболен клуб често го използва в профилите си в социалните мрежи, както и в програмките за мачовете, които са официален документ. Съвсем очевидно е, че се визира цвета на фланелките на отбора, а няма и помен от расизъм.

Въпреки това Щатската агенция в Калифорния е забранила използването на номера и е написала дълъг акт на Котлър. Абсурдно, разбира се.

"Това е просто цветът на фланелките ни, тези хора не са наред!", обяви британецът пред медиите в родината си.

73-годишният Джонатан е професор по Медии в Университета на Южна Калифорния, като през миналата година подал документи за номера и той бил одобрен. После дошла вестта, че няма право да го ползва.

"Дори собственикът на отбора ни - Шахид Хан, който е от пакистански произход, използва често фразата в обръщенията си към феновете след мачове", възмущава се професорът.

Оказва се, че Агенцията често налага такива забрани и има цял списък с правила какви персонализирани думи може да има върху номерата на автомобилите.

Едно от правилата е, че номер "69" може да се използва само, ако колата ти е произведена през 1969 г. Иначе попадаш в графа "сексуално обидно съдържание".