Футболистка №1 в света - Меган Рапино, известна повече с действията си извън терена, а не с футболните си постижения, изненадващо се оказа в центъра на расистки скандал.

Всички добре познаваме Рапино като активистка по всякакви каузи за равенство. Най-вече за равно заплащане между мъже и жени във футбола, но тя също така ежедневно заема позиции против расовото неравенство и дискриминацията на база сексуална ориентация.

И тези неща й донесоха световна слава, а според всички специалисти са основната причина тя да грабне "Златната топка" при дамите. Но сега всичко се обърна против Рапино заради публикация в социалните мрежи още от 2011-а.

Упорит фен е ровил толкова дълго в Туитър профила на футболистката, че е попаднал на пост отпреди 10 години, който гласи:

"Приличаш на азиатец с тези притворени очи".

Към публикацията има и тагнат вече несъществуващ профил. Вероятно на близък до Рапино човек, като всичко това със сигурност е била някаква шега между тях.

Написаното обаче не бе прието като шега от хората с азиатски корени отвъд океана, които сметнаха публикацията за обидна и изразяваща расов стереотип.

Много фенове се запитаха какви санкции ще понесе Рапино, защото в последните години спортисти са били глобявани и наказвани десетки пъти за подобни поубликации.

Един от футболните анализатори отвъд океана - Клей Травис дори написа: "Оказа се, че най-големият войн за справедливост всъщност мрази азиатците. Ами забранете я, забравете я, изхвърлете я, нали така работи вече системата".

Появига се дори информации, че подписаният преди няколко дни рекламен договор с марката за бельо "Victoria's secret" може да бъде анулиран.

В последните месеци Рапино имаше доста изказвания, в които открито нападаше белите хетеросексуални мъже. На няколко пъти тя премина границите на добрия тон, заради което бе предупредена официално.